Bulj nazvao Vučića četnikom i zatražio ratnu odštetu od Srbije

Beograd i Zagreb razgovarali su o radu mješovite komisije za izradu sporazuma o procesuiranju počinitelja ratnih zločina (EPA)

Zastupnik iz redova Mosta nezavisnih lista Miro Bulj predložio je u okviru rasprave u Hrvatskom saboru o Prijedlogu zakona o braniteljima da se od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koga je nazvao “četnikom”, zatraži ratna odšteta od 45 milijardi eura.

Nakon toga će, smatra Bulj, u Hrvatskoj biti novca za sve.

O predloženom zakonu najprije je govorio ministar branitelja Tomo Medved, a Bulj je u replici rekao kako treba “zaustaviti” izjave koalicijskog partnera hrvatske Vlade Milorada Pupovca jer je “usporedio hrvatskog generala Janka Bobetka sa Slobodanom Miloševićem”.

“Nije dostojanstvo Domovinskog rata ako govorimo samo o jedanaestorici poginulih iz HOS-a dok u Hrvatskoj još imamo četničke spomenike”, rekao je Bulj.

“Nema dostojanstva dok Hrvatska ne bude od Vučića zatražila ratnu odštetu od 45 milijardi eura”, prenio je Buljevu izjavu zagrebački Jutarnji list.

Prijedlog novog zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji regulira sva njihova prava – pitanja naknada za nezaposlene branitelje, viši iznos najniže mirovine, strategiju za očuvanje zdravlja branitelja, otvara se i rok za priznavanje statusa hrvatskog branitelja i omogućuje zaštita stečenih prava za pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Vlada premijera Andreja Plenkovića utvrdila je prijedlog novog zakona na svečanoj sjednici, održanoj u Kninu povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

Vučićevo negodovanje

Neke odredbe tog zakona izazvale su burne reakcije u Srbiji, a o njima se izjasnio i predsjednik te zemlje Aleksandar Vučić, koji smatra spornom odredbu o srpskoj agresiji, kao i navod da su agresiju na Hrvatsku “izvršile Srbija, Crna Gora, Jugoslavenska narodna armija i paravojne postrojbe iz Bosne i Hercegovine, uz pomoć velikog broja pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj”.

“U tom zakonu, u jednom članu, govori se o agresiji Srbije i dela stanovnika Hrvatske, a misli se na Srbe koji su prihvatili velikosrpsku politiku. Takva definicija i unošenje u zakone je za Srbe veoma teška, to je za nas izuzetno teško”, rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije.

Donošenje Zakona o hrvatskim braniteljima nazvao je “otvaranjem Pandorine kutije” i smatra ga neprihvatljivim za Srbiju.

Prema njegovim riječima, “to znači da bi i Srbija mogla da donese još 500 zakona o tome šta je napravljeno Srbima u Jasenovcu ili ‘Oluji'”.

Izvor: Agencije