Trump: Facebook je protivtrumpovska mreža

Donald Trump: Facebook je uvijek bio protiv Trumpa; mreže su uvijek bile protiv Trumpa (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je napao kompaniju Facebook kao “protivtrumpovsku” društvenu mrežu i doveo u pitanje njenu ulogu tokom predsjedničke kampanje 2016. godine, dok su u toku istrage o navodnoj ruskoj umiješanosti u izbore i mogućem saučesništvu predsjednikovih pomoćnika.

Njegova kritika je uslijedila nakon što se ova društvena mreža sprema predati kongresnim istražiteljima više od 3.000 političkih oglasa za koje Facebook tvrdi kako je moguće da su ih tokom američke predsjedničke kampanje zakupili ruski subjekti.

Nakon što je tradicionalne medije dugo optuživao za širenje “lažnih vijesti”, Trump se sada više prebacio na društvene mreže.

“Facebook je uvijek bio protiv Trumpa. Mreže su uvijek bile protiv Trumpa”, napisao je američki predsjednik, uputivši istu optužbu protiv The New York Timesa i The Washington Posta.

Razgovori sa Zuckerbergom

Adam Schiff, najviši demokratski član Obavještajnog odbora Zastupničkog doma, jednog od odbora koji provodi istrage o mogućoj ulozi Rusije u predsjedničkoj kampanji, kazao je kako očekuje da će do kraja sedmice biti u posjedu navedenih oglasa i da se trebaju objaviti.

“Zaista ih trebate vidjeti (…) kako biste prepoznali koliko je Kremlj bio ciničan u naporima da produbi podjele u zemlji (…) i okrene Amerikance jedne protiv drugih”, rekao je Schiff, ustvrdivši kako bi izvršni direktori Facebooka i Twittera trebali javno o tome svjedočiti.

“Brine me i pitam se koliko je dugo Facebooku trebalo da shvati da se Rusi oglašavaju na njihovoj mreži”, dodao je Schiff, koji je potvrdio da je u više navrata razgovarao s čelnikom firme Markom Zuckerbergom.

Izvor: Agencije