Vukomanović: Narodna stranka će umiriti borbu desnice i levice 1Foto: FoNet/ Zoran Mrdja

Smatram da je Srbiji preko potrebna nova partija koja će se pozicionirati u centru političkog spektra i koja će amortizovati intenzitet bespoštednih borbi levice i desnice koje razaraju društvo i državu u Srbiji.

U tom smislu podržavam i pridružujem se Vuku Jeremiću u procesu osnivanja Narodne stranke, kaže za Danas Dijana Vukomanović, bivša visoka funkcionerka Socijalističke partije Srbije i aktuelna narodna poslanica, odgovarajući na pitanje da li će se pridružiti budućoj stranci Jeremića, čija osnivačka skupština će biti održana 22. oktobra.

Advokat Borivoje Borović potvrđuje za Danas medijske tvrdnje da će podržati Jeremića. On podseća da se prvi put politički angažovao u Srpskom pokretu obnove 1991. godine, da je kasnije postao potpredsednik SPO, ali da je tu stranku napustio kada je ušla u koaliciju sa SPS-om i da je potom osnovao partiju Narodna stranka pravda, u kojoj je zamrznuo lidersku funkciju zbog odlaska u Haški tribunal radi odbrane klijenata.

– Sada sam posle 17 godina odlučio da se ponovo politički angažujem. Narodna stranka biće partija desnog centra. Sa Vukom Jeremićem, koji je dosledan čovek vodio sam razgovore i izuzetno pozitivno razmišljam o njegovoj budućoj političkoj organizaciji, objašnjava Borović.

Pisac Vladimir Kecmanović, čije ime se takođe u medijima pominje u kontekstu podrške Jeremiću, napominje za Danas da ne namerava da se aktivno bavi politikom, ali da podržava Jeremića.

– Cenim neke stvari koje je Vuk Jeremić uradio na međunarodnom planu, uprkos bojkotu Demokratske stranke iz koje je na skandalozan način izbačen i mislim da je čovek kao on potreban Srbiji i srpskom narodu. Reč je, dakle, o podršci a ne o učešću u budućoj stranci, precizira Kecmanović.

Sanda Rašković Ivić, bivša predsednica Demokratske stranke Srbije i aktuelna narodna poslanica, kaže za Danas da će u narednim danima doneti odluku da li će se pridružiti Jeremićevoj stranci.

– Imam obavezu prema ljudima iz Pokreta za spas Srbije, želim da i njih čujem. Neki su se već izjasnili pozitivno o mom angažovanju u Narodnoj stranci. U narednih desetak dana ću se potruditi da sve obiđem i obavim konsultacije, ukazuje Rašković Ivić.

Kako piše Blic, nije bilo potrebe za prikupljanjem potpisa građana jer će nova stranka biti formirana preregistracijom Narodnog pokreta Srbije, čiji osnivač je Miroslav Aleksić, a to je učinjeno da bi se „izbegla podmetanja u vidu lažnih potpisnika ili eventualne krađe naziva stranke. Na Osnivačkoj skupštini biće predstavljen novi statut stranke, program i druga akta, a biće izabrani i stranački organi, navodi taj list.

Podrška Kovačevića, Čavića, Antića

Među poznatim ličnostima koje se pominju kao pristalice Jeremića su i reditelj Siniša Kovačević, bivši plivač Milorad Čavić i istoričar Čedomir Antić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari