Viki radionice za zaposlene u institucijama kulture

Tanjug

01. 10. 2017. u 23:21

Ministarstvo kulture i informisanja i Vikimedija Srbije organizuju radionice uređivanja Vikipedije i drugih "viki" projekata za zaposlene u institucijama kulture - arhivima, muzejima i bibliotekama

Вики радионице за запослене у институцијама културе

Ministarstvo kulture i informisanja i Vikimedija Srbije organizuju radionice uređivanja Vikipedije i drugih "viki" projekata za zaposlene u institucijama kulture - arhivima, muzejima i bibliotekama.

Radionice će se održati 2, 4. i 6. oktobra u Ministarstvu kulture, sa ciljem osposobljavanja zaposlenih za doprinos predstavljanju kulturno-istorijskog nasleđa na internetu, ali i podrške digitalizaciji kulturne baštine.

Vikimedija Srbije, kao zvanični ogranak Zadužbine Vikimedija, u Srbiji sprovodi globalni program GLAM (Galleries, Libraries, Archives, Museums), sa ciljem ostvarivanja dvosmerne saradnje u kreiranju i unapređenju dostupnosti riznice kulturnog i istorijskog nasleđa naše zemlje na internetu.

U skladu sa politikom očuvanja kulturne baštine, Ministarstvo kulture i informisanja pružilo je podršku razvoju GLAM programa u Srbiji i zajedničkim naporima će se u narednom periodu raditi na uspostavljanju stabilne i dugoročne saradnje institucija kulture i Vikimedije Srbije.

Cilj je predstavljanje kolekcija i ustanova na Vikipediji i drugim viki projektima, ali i digitalizaciji arhivskih materijala.

Radionica za zaposlene u muzejima biće održana 2. oktobra, predstavnici arhiva će se upoznati sa mogućnostima rada u viki okruženju 4. oktobra, dok je 6. oktobar rezervisan za predstavnike biblioteka u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije