');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

Kern: Posebna radna grupa da ispita aferu

Lider Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) i kancelar Kristijan Kern rekao je danas da je formirana posebna radna grupa koja će istražiti aferu oko prljave kampanje protiv političkih protivnika koja je navodno finansirana novcem socijaldemokrata.

kancelar austije Kristijan Kern_170217_RAS foto petar markovic 15 Foto: Petar Marković / RAS Srbija
kancelar austije Kristijan Kern_170217_RAS foto petar markovic 15
Kristijan Kern
Foto: Petar Marković / RAS Srbija
Kristijan Kern

On je, na hitno sazvanoj konferenciji za štampu, rekao da je bila greška što je angažovan Tal Zilberštajn kao savetnik za predizbornu kampanju, naglasivši da je poverenje zloupotrebljeno.

Austrijski mediji objavili su juče da iza fejsbuk profila koji se bavi prljavom kampanjom protiv lidera Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijana Kurca stoji SPO, odnosno da je stranka finansirala sa pola miliona evra prljavu kampanju protiv šefa narodnjaka.

Na tom profilu bilo je i više antisemitskih i rasističkih poruka kako bi se za vođenje prljave kampanje okrivila Slobodarska partija (FPO), a sve to navodno je osmislio nekadašnji savetnik za izbore SPO Tal Zilberštajn, koji je letos otpušten, nakon što je uhapšen zbog krupcije i pranja para u Izraelu.

Juče je ostavku podneo generalni sekretar SPO i šef izbornog tima stranke Georg Nidermilbihler, koji je rekao da nije znao za prljavu kampanju, ali da je jedna osoba u stranci bila upoznata sa tim aktivnostima.

Nidermilbihler je kazao da preuzima odgovornost i da podnosi ostavku.

„Danas znamo da je greška mnogo veća nego što smo ranije mislili“, istakao je Kern na današnjoj konferenciji za štampu.

On je naglasio da sa sadržajima pomenutog sajta SPO i on nemaju nikakve veze, niti žele da imaju veze.

Međutim, priznao je da se ispostavilo da je jedan saradnik stranke bio umešan u pružanju strateških informacija, što je, kako je konstatovao, neprihvatljivo i zbog čega je generalni sekretar SPO podneo ostavku.

„Meni je važno da se sve rasvetli i zato smo odlučili da uspostavimo istražni tim koji će transparentno svu priču razjasniti“, naglasio je on.

Podsetio je da je SPO saradnju sa Zilberštajnom prekinula 17.avgusta, kao i da je tada doneta odluka da se prekine svaka saradnja sa njegovim saradnicima, ali je ustanovljeno da su njihove aktivnosti nastavljene.

„Pokušali smo da rasvetlimo stvar, ali mislim da moramo dublje kopati“, dodao je Kern.

Istakao je da SPO nije, posle raskida ugovora sa Zilberštajnom, vršila dalje isplate njegovim aktivnostima.

Takođe se osvrnuo i na brojne antisemitske poruke na spornom sajtu, rekavši da se u potpunosti od njih distancira i ne prihvata.

„Odbacujem te antisemitske poruke, posebno jer imam tesnu vezu sa Sorošem, kojem sam ponudio, nakon konflikta koji ima sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, da smestii svoj univerzitet u Austriju, a i da posredujemo sa EU“, objasnio je on.

Osvrnuo se i na najnovije napada na njegovu suprugu, pošto je jedan dnevnik objavio navodne informacije o umešanosti njegove žene u jednu firmu u Izraelu, koja se dovodi u vezu sa kriminalnim radnjama Zilberštajna.

„Pitam se zašto se iznose takvi lažni podaci i interesovalo bi me od koga dolaze, jer je reč o pokušaju ugružovanja privatnog života“, kazao je Kern.

Rekao je da je ustanovljeno da je tokom kampanje bilo „curenja“ informacija iz njegove stranke, i kazao da će se to istražiti, ujedno navodeći da to ima veze sa drugim strankama.

„Ova stvar se neće završiti 15.oktobra, već će se nastaviti i posle toga. Protiv svih koji su nam štetili biće preduzeti pravni koraci“, najavio je Kern.

Ova nova otkrića izazvala su potpuni haos u SPO i to dve nedelje pred izlazak na birališta, što, prema oceni politikologa znači da su socijaldemokrate ispale iz trke za prvo mesto.