');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

Papa Franja poručio Evropljanima: Ne plašite se jedinstva

Papa Franja pozvao je danas Evropljane da se ne plaše jedinstva i da ostave sa strane "nacionalističke i druge lične interese".

Papa Franja AP Foto: Tanjug/AP
Papa Franja AP

Tokom posete Bolonji, na dan kada se u Kataloniji održava referendum o nezavisnosti koji Madrid pokušava da spreči, papa nije pomenuo nasilje policije tokom referenduma u toj španskoj pokrajini, primećuje AP.

Papa je, ipak, obraćajući se studentima Univerziteta u Bolonji, podsetio da je Evropska unija "rođena iz pepela rata" kako bi garantovala mir.

Upozorio je i da sukobi i drugi interesi "sada prete tim osnivačkim idealima".

"Ne plašite se jedinstva! Neka posebni interesi i nacionalizam ne čine uzaludnim hrabre snove osnivača EU", poručio je papa Franja.

Vatikan je nagovestio da ne podržava napore za nezavisnost Katalonije, negirajući ranije iznetu tvrdnju katalonskog sveštenika da bi odmah priznao nezavisnost Katalonije, dodaje američka agencija.

Španska nacionalna policija intervenisala je kako bi zatvorila birališta širom Katalonije na dan za kada su katalonske vlasti zakazale referendum o nezavisnosti te bogate španske pokrajine, pri čemu se sukobila sa glasačima.