');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

KANADA Usamljeni napadač povredio petoro u Edmontonu

Kanadska policija uhapsila je državljanina Somalije zbog napada u Edmontonu u kojima je povređeno pet ljudi, saopštili su zvaničnici.

edmonton, kanada napad Foto: Profimedia
edmonton, kanada napad
Foto: Profimedia

Napad automobilom i nožem na policajca pored sportskog terena i poteru u kojoj je povređeno još četvoro ljudi, izveo je izbeglica iz Somalije koji je verovatno radio sam, a policiji je poznat od ranije po ekstremističkoj ideologiji, preneo je “Vašington post” izjave kanadskih vlasti.

Policija nije identifikovala osumnjičenog za napad jer još nije optužen po tačkama terorizam i pet pokušaja ubistva. Međutim, neimenovani kanadski zvaničnik rekao je da je uhapšeni identifikovan kao Abdulahi Hasan Šarif.

Marlin Degrand, zamenik komesara kanadske Kraljevske konjice, rekao je da je 30-godišnji muškarac u pritvoru u Edmontonu, Alberta.

On je poznat policiji po ekstremističkoj ideologiji od 2015, kad je ispitan, ali su optužbe kasnije odbačene.

Šef policije Edmontona Rod Nekt izjavio je da je u automobilu kojim je osumnjičeni Somalac udario policajca pronađena zastava Islamske države (Isis). Policajac je bio na dužnosti kontrole saobraćaja kada ga je udario automobil pri velikoj brzini, a nakon toga je napadnut nožem, podseća BBC.

Foto: Profimedia

Nekoliko sati nakon toga, policija je zaustavila kombi na punktu i nakon provere dokumenata primećeno je da je ime slično vlasniku automobila koji je ranije udario policajca.

Kombi je zatim krenuo u bekstvo ka centralnom delu Edmontona i namerno udarao pešake na trotoaru pri čemu je četvoro ljudi povredio. Kombi se prevrnuo tokom potere i policija je uspela da uhapsi vozača.

Kanadski premijer Džastin Trudo nazvao je ovaj napad terorističkim. On je dodao da je "duboko zabrinut i ljut zbog ovog bezumnog čina nasilja".

Bela kuća je osudila napad i saopštila da su njeni nadležni organi u kontaktu sa kanadskim vlastima radi pomoći.