Najnovije vesti
Vesti Ekonomija
NAJVEĆA BONITETSKA KUĆA O SRBIJI "Umesto smanjenja poreza, investitorima ste ponudili privlačne pakete, a radnici su ostali nezadovoljni"

NAJVEĆA BONITETSKA KUĆA O SRBIJI "Umesto smanjenja poreza, investitorima ste ponudili privlačne pakete, a radnici su ostali nezadovoljni"

Srbija i dalje spada u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja i stabilnim rejtingom. Bolji rejting u regionu od nas ima Slovenija koja je okarakterisana kao zemlja blagog rizika, dok niži rejting od Srbije u regiji ima Bosna i Hercegovina kao zemlja veoma visokog rizika.

rad od kuce_21.09.17_RAS foto Snezana Krstic03 Foto: Snežana Krstić / RAS Srbija
rad od kuce_21.09.17_RAS foto Snezana Krstic03
Najozbiljniji rizik po investitore sajber kriminal
Foto: Snežana Krstić / RAS Srbija
Najozbiljniji rizik po investitore sajber kriminal

Kako se kaže u u najnovijem izveštaju najveće bonitetne kuće na svetu "Dun&Bradstreet" vladavina zakona u Srbiji je slaba. Prema indeksu percepcije korupcije za 2016. godinu organizacije "Transparensi Internešnal", Srbija se nalazi tek na 72. mestu zajedno sa Burkinom Faso i Solomonovim ostrvima. Prema "D&B" analitičarima, korupcija i kriminal predstavljaju najveći problem, naročito sajber kriminal koji je u porastu. Najozbiljniji rizik od kriminala za investitore i izvoznike je prevara pri kupovini korišćenjem lažnog identiteta, zbog čega na kraju dobavljači ne dobiju svoj novac.

Zabrinutost zbog sindikalnih aktivnosti mogle bi da odvrate ulagače
Foto: Nebojša Raus / RAS Srbija
Zabrinutost zbog sindikalnih aktivnosti mogle bi da odvrate ulagače

Rizici i prilike

Avgust/talas industrijskih štrajkova

U izveštaju se podseća da je u Srbiji jdošlo do nekoliko štrajkova u industrijskom sektoru, pre svega u fabrici "Fijat" u Kragujevcu gde je došlo do tronedeljnog prekida proizvodnje u julu. Radnici su nezadovoljni visinom plate i uslovima rada i zahtevaju kako povišicu mesečne zarade sa 38.000 dinara na 50.000 dinara, tako i promene u radu na proizvodnoj traci. Štrajk je završen posle intervencije nove premijerke Srbije koja je ubedila radnike da započnu pregovore sa menadžmentom kompanije koji je do tada odbijao razgovore. U međuvremenu, u Srbiji je došlo do štrajka zbog visine plate u fabrici Gorenje u Valjevu (sada rešeno) i fabrici šinskih vozila Goša u Smederevskoj Palanci. Srbija već sada počinje da računa kako će se štrajkovi odraziti na ekonomiju zemlje. Fabrika Fijat je najveći proizvođač u zemlji sa izvozom od 468 miliona evra u periodu od januara do maja ove godine, a kako "D&B" analitičari predviđaju tronedeljni zastoj bi mogao smanjiti njihov izvoz za 75 miliona evra.

- Zabrinutost zbog sindikalnih aktivnosti bi takođe mogla da odvrati investitore od dolaska u Srbiju. Takođe, postoje strahovi da bi i sam Fijat mogao da napusti zemlju, naročito ako ponovo dođe do štrajka. To bi dovelo u rizik ne samo proizvodnu fabriku već i petnaest drugih kompanija koje su dobavljači i koje zajedno zapošljavaju oko šest hiljada radnika. Međutim, u ovom trenutku je ovaj rizik više u oblasti teorije nego stvarnosti imajući u vidu niže troškove proizvodnje fabrike - kaže se u izveštaju "D&B".

Kratkoročni ekonomski izgledi - nedostaci investicionog okruženja

Prema "D&B" analitičarina, štrajkovi ukazuju na moguće nedostatke poslovnog okruženja u Srbiji. Osnovni razlog spora je nedostatak stranih investicija i značajan višak radne snage u bivšim industrijskim centrima poput Kragujevca. To radnike dovodi u relativno lošu poziciju gde su primorani da prihvate (po njihovom mišljenju) nisku platu koja se nudi umesto viših plata do kojih bi došlo kada bi Srbija privukla više investicija i kada bi više radne snage bilo zaposleno u proizvodnji. To dovodi do frustriranosti poslodavaca koji imaju veću pregovaračku moć i za koje se smatra da to koriste kako bi cenu rada držali na minimumu.

- Nažalost, umesto reforme celokupnog investicionog okruženja pomoću smanjenja poreza, regulacije i osnaživanja vladavine zakona, vlast se trudila da ponudi strateškim investitorima prilagođene investicione pakete kako bi ih privukla u Srbiju. U slučaju kompanije Fijat, radi se o desetogodišnjem izuzeću od plaćanja poreza i doprinosa za zaposlene što je jednako godišnjoj vrednosti od 10.000 evra po radniku, uz dodatna obećanja za izgradnju infrastrukture i drugih pogodnosti za kompaniju Fijat. Ne samo da to predstavlja trošak za državne finansije već i nastavlja onu vrstu okruženja u kome radnici osećaju nezadovoljstvo što vodi povremenim štrajkovima - kaže se u izveštaju "D&B".

NBS na nisku inflaciju odgovorila smanjenjem referentne kamatne stope
Foto: D. Milenković / RAS Srbija
NBS na nisku inflaciju odgovorila smanjenjem referentne kamatne stope

Poboljšanje kreditnog okruženja

Kreditno okruženje se popravlja, premda je polazna tačka niska. Narodna banka Srbije je odgovorila na nisku inflaciju smanjenjem referentne kamatne stope na 3,75 odsto, kaže se u najnovijem izveštaju najveće bonitetne kuće na svetu "Dun&Bradstreet", sa 11,75 odsto koliko je iznosila u aprilu 2013, što je dovelo do pada kamatnih stopa u bankama sa skoro 25 odsto tokom 2009. godine do 8,75 odsto u julu 2017. Zbog rasta konkurencije između banaka je u međuvremenu došlo do stabilnog ublažavanja kreditnih standarda. Ovi faktori su zajedno generisali godišnju ekspanziju kreditiranja privrede od 2,7 odsto u junu.

Međutim, ovaj trend još uvek nije konsolidovan i različiti faktori bi i dalje mogli da ograniče budući kreditni rast. Banke su i dalje opterećene problemom nenaplativih kredita koji čine 15,2 odsto svih kredita. Centralna banka je snizila ciljanu stopu inflacije sa četiri odsto(±1,5 odsto) na tri odsto (±1,5 odsto) - stoji u izveštaju.

Suša nanela štetu usevima

S druge strane, Prema "D&B" analitičarima, suša je ovog leta bila podsetnik toga koliko je Srbija osetljiva na prirodne katastrofe. Prema podacima koji su objavljeni u avgustu, poljoprivredna proizvodnja je smanjena (za neke kulture) oko 20 odsto u odnosu na prosečni prinos, a za 30 odsto u odnosu na prošlu godinu. Po njihovoj proceni očekuje se da bi gubici mogli dostići do milijardu evra odnosno oko tri odsto BDP-a. Proizvodnja kukuruza, koja uglavnom čini oko četvrtine poljoprivredne proizvodnje, je naročito pogođena. Slično kao i u većem delu južne Evrope, Srbiju je pogodio toplotni talas "Lucifer".

(Danijela Nišavić)