');
Najnovije vesti
Blic Kultura Vesti

Izložba skulptura Vasilija Perevalova u Nišu

Izložba skulptura Vasilija Perevalova, umetnika čija profesionalna karijera traje duže od pedeset godina i koji je jedan od doajena niške vajarske scene, biće otvorena u utorak u 19h u Oficirskom domu u Nišu.

Vasilije Perevalov uzareno jezgro Foto: Promo
Vasilije Perevalov uzareno jezgro
"U oluji"
Foto: Promo
"U oluji"

- Pre deset godina u Nišu je priređena retrospektivna izložba koja je pružila uvid u celinu dotadašnjeg umetnikovog opusa. Ovom prilikom Perevalov izlaže radove nastale u poslednjih par godina. Motivski repertoar i najnovijih dela ima svoje izvorište u svetu figuracije i zoomorfnim motivima, ali odustajući od deskripcije, brišući sve što je suvišno i opisno, umetnik početne motive svodi na kompaktnu kompoziciju uravnoteženih i skladno ritmovanih formi meko modelovanih, glatkih površina. Možda više nego ranije, u kompozicionom definisanju novih skulptura Perevalov koristi formu kugle, u punom volumenu ili segmentarno, koju pozicionira kao centralno jezgro kome u poluzatvorenom ili otvorenom prostoru teže druge forme ("Užareno jezgro", "Rast", "Čuvarke blaga", "Žar ptica") - navodi Milica Torodović, kustoskinja Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu.

"Užareno jezgro"
Foto: Promo
"Užareno jezgro"

Ona dodaje da u načinu na koji Perevalov definiše figuralne kompozicije ovog ciklusa podvrgavajući ih stilizaciji, prepoznajemo daleko nadahnuće u našoj srednjovekovnoj umetnosti.
- Ritmika nabora hitona i himationa koju poznajemo sa fresaka doživela je svoje opredmećenje u skulpturama "Vladar", "Igumanija", "Stara monahinja", "Stenogoša", "Porodica", "Čuvarke blaga", "Kralj Uroš I" i "Kraljica Jelena Anžujska". Sam likovni izraz umetnika koncentrisan je pre svega na estetiku forme, odnosno, poštuje principe ravnoteže, simetrije, preglednosti planova, svedenosti konturnih linija a da pri tome njegove skulpture nisu lišene osećajnosti već, naprotiv, poseduju osobeni lirski, emotivni naboj. Svojim najnovijim delima autor nas uverava da stvaralačka strast ne miruje ni u poznom životnom dobu - konstatuje kustoskinja.

"Stara monahinja" i "Igumanija"
Foto: Promo
"Stara monahinja" i "Igumanija"

Perevalov je član ULUPUDS-a od 1969. godine i jedan od osnivača regionalnog društva u Nišu. Na kolektivnim izložbama učestvuje od 1965. godine. Realizovao je 11 samostalnih izložbi u različitim gradovima Srbije. Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Niša za likovnu umetnost (1982) i Diplome zaslužnog likovnog pedagoga Jugoslavije (1989). Autor je rektorskog lanca niškog Univerziteta i dobitnik druge nagrade na jugoslovenskom konkursu za spomeničko obeležje u Nišu.