DOM ZDRAVLJA: U toku distribucija 9.800 doza vakcine protiv gripa

DOM ZDRAVLJA: U toku distribucija 9.800 doza vakcine protiv gripa

Kako javljaju iz Doma zdravlja "Novi Sad", 28. septembra je na adresu ove zdravstvene ustanove distribuirano 9.800 doza vakcine protiv gripa. Distribucija po svim odeljenjima je počela odmah. Broj vakcina je neznatno veći u odnosu na prošlu godinu.

Kako se navodi u saopštenju, u celom svetu osnovna strategija borbe protiv gripa podrazumeva upotrebu tritipne, inaktivisane "’SPLIT’" vakcine. Za svaku sezonu gripa, Svetska zdravstvena organizacija, preporučuje sastav vakcine, koji je jedinstven za ceo svet i zavisi od aktuelnih sojeva virusa.

Sezonska trovalentna vakcina preporučuje se:

• svim osobama starijim od 6 meseci sa hroničnim poremećajem kardiovaskularnog i plućnog sistema uključujući i astmu, sa metaboličkim poremećajima, a naročito dijabetesom, sa oboljenjima bubrega i jetre, krvnim bolestima, malignim oboljenjima i sa imunodeficijencijom uključujući i HIV

• svim osobama starijim od 65 godina života

• svim licima smeštenim u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, uključujući i zaposlene

• svim osobama zaposlenim u zdravstvenim ustanovama

• licima zaposlenim u javnim službama

PRIMENA KOD TRUDNICA se razmatra od drugog trimestra trudnoće, uz konsultaciju sa izabranim ginekologom, dok se onima koje su u povećanom riziku od pratećih komplikacija usled gripa preporučuje vakcinacija bez obzira na stadijum trudnoće, uz konsultaciju sa izabranim ginekologom, poručuju iz Doma zdravlja "Novi Sad".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan