Evropska komisija: Kosovo i Katalonija nisu za poređenje

Evropska komisija u svojoj današnjoj deklaraciji navodi da, uzimajući u obzir španski ustav, jučerašnje glasanje u Kataloniji "nije bilo legalno"

  • 65

Evropska komisija, koja je referendum u Kataloniji proglasila neustavnim, tvrdi da slučaj te španske pokrajine i Kosova i Metohije "nisu uporedivi", jer je ”Španija država članica” Evropske unije.

VUČIĆ PITA EU: Kako Katalonija ne može, a Kosovo može i to bez referenduma (FOTO)

Brnabić: Španija je naš OGROMAN prijatelj i mi poštujemo njen suverenitet

- Kada je priznanje Kosova u pitanju, to je bio vrlo specifičan kontekst. To je bila pozicija usvojena od strane različitih UN Deklaracija i različitih UN rezolucija i međunarodne zajednice. Veoma specifičan kontekst, sa specifičnim razlozima - izjavio je portparol Evropske komisije Margaritis Shinas, ali nije objasnio o kojim deklaracijama i rezolucijama UN se radi, niti u čemu su "specifičnosti" koje je spomenuo.

Evropska komisija u svojoj današnjoj deklaraciji navodi da, uzimajući u obzir španski ustav, jučerašnje glasanje u Kataloniji "nije bilo legalno".

Foto: Tanjug/AP

- Za EK ovo je unutrašnje pitanje Španije, koje se mora rešavati u skladu sa ustavnim zakonima Španije. Mi ponavljamo poziciju koju su imale i ova i prethodna Evropska komisija, a to je da bi, u slučaju da je ovaj referendum organizovan u skladu sa španskim ustavom, to značilo da bi se teritorija koja odlazi našla van EU - rekao je Shinas dnastopjeći da obrazloži poziciju Evropske komisije.

Mimo tog, čisto zakonskog, aspekta u ovom slučaju, Evropska komisija poručuje i da je sada vreme za” jedinostvo i stabilnost, a ne za podele i fragmentaciju".

- Pozivamo sve relevantne igrače da se brzo prebace od konfrontacije na dijalog. Nasilje nikada ne može da bude instrument u politici. Verujemo vođstvu premijera Marijana Rahoja da će reši ovaj komplikovani proces u punom poštovanju španskog ustava i fundamentalnih prava građana - zaklučuju u Evropskoj komisji.

U sedištu Evropske komisije u Briselu navode da su tokom vikenda kancelarije predsednika Komisije Žan Klod Junkera i premijera Španije Marijana Rahoja bile u stalnim kontaktima, kao i da će se tokom dana Junker i Rahoj lično čuti telefonom povodom dešavanja u Španiji.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirjana

    2. oktobar 2017 | 15:48

    Zasto tako nisu reagovali za Kosovo?

  • Dobi

    2. oktobar 2017 | 15:19

    Ha,ha,ha,kaze da nasilje nikad ne moze biti instrument u politici a za otimanje Kosova od Srbije ne samo da je bio instrument u politicu nego je ta ista evropska politika bez svih pravila i bez odobrenja Saveta bezbednosti UN-a,na sramotan nacin bombardovala Srbiju.Gde vam je onda bio zakon,u WC solji,sram vas bilo nemoralna,licemerna cudovista,vama je mesto u mocvari ili u kanalizacionom podzemlju a ne u institucijama koje vodite na divljacki i bahat nacin.Sve bi vas dozivotno smestila u Gvatanamo da tamo umirete u najvecim mukama.

  • Boki

    2. oktobar 2017 | 15:11

    Nije isto, Kosovo je odvojila Amerika, Katalonija hoće sama da se odvoji, a pošto Amerika nema interesa to onda nije legalno. Amerika apsolutno vlada svetom, Evropska unija je njena produžena ruka. Da EU nije lojalna odavno je ne bi ni bilo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA