');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

Zehofer: Najteži pregovori od 1976. godine

Predstojeći razgovori između stranke nemačke kancelarke Angele Merkel, Hrišćansko demokratske unije (CDU) i koalicionog partnera Hrišćanske socijalne unije (CSU) biće "najteži pregovori od 1976. godine", kada je CSU pretila da će prekinuti koaliciju, izjavio je predsednik CSU Horst Zehofer.

Nemački izbori 2017, Horst Zehofer Foto: Philipp Guelland / EPA;
Nemački izbori 2017, Horst Zehofer
Foto: Philipp Guelland / EPA;

Od prošlonedeljnih izbora CSU pritiska Merkelovu CDU da uvede gornju granicu za broj izbeglica koji stižu u Nemačku i poziva na ograničenje broja od 200.000 godišnje, čemu se Merkel suprotsavila, prenosi portal Politiko.eu.

Zehofer je pozvao CSU i CDU postignu sporazum do nedelje, navodeći da pregovori CDU sa drugim strankama nisu mogli da počnu a da se te dve stranke - koalicioni partneri prethodno ne dogovore o tom pitanju.

Kako se navodi, taj zahtev predstavlja veliki izazov za Merkelovu, a stranke Slobodne demokrate i Zeleni - najverovatniji koalicioni partneri u takozvanoj Jamajka koaliciji, odbacuju nametanje gornje granice o broju migranata.

Razlike u mišljenjima o gornjoj granici broja migranata poremetile su odnose između CDU i CSU, još od kada je Merkelova donela kontroverznu odluku 2015. godine o privremenom otvaranju granica za tražioce azila koji su "zaglavljeni" u Mađarskoj.