Surova dominacija srpskih reprezentacija: Ne silazimo sa postolja ove godine, a čekirali smo i mesta za uspehe u 2018!

U ekipnim sportovima ove godine uzimamo medalje i beležimo uspehe u kvalifikacijama

  • 9

Srbija se i ove godine može pohvaliti ozbiljnim sportskim uspesima.

Posebno možemo biti ponosni na ono što su u poslednja dva meseca priredile odbojkaške selekcije.

Ženska reprezentacija je vrlo dominantno stigla do zlata na Evropskom prvenstvu u Azerbejdžanu i Gruziji - prvog dana oktobra savladale su Holandiju za drugu evropsku titulu, a u avgustu su se okitile bronzom. Tada su pobedile Kinu 3:1 na Gran priju u Nanđingu, što im je ukupno treća takva medalja na tom takmičenju.

 
Bronzane #FIVBGrandPrix ✌A post shared by Volleyball Fed. of Serbia (@ossrb) on

U septembru su odbojkaši pod vođstvom legende Nikole Grbića osvojili bronzu na Evropskom prvenstvu. Pobedom nad Belgijom 3:2, na najbolji način su odreagovali na teško izgubljeno polufinale, kada su protiv Nemačke ispustili vođstvo od 2:0 u setovima i prepustili borbu za zlato. Iz Poljske su se ipak vratili sa odličjem.

 
Na dosadašnjih trideset Evropskih prvenstava za odbojkaše osvojili smo 11 medalja - 8 bronzanih, 2 zlatne i srebrnu!A post shared by Volleyball Fed. of Serbia (@ossrb) on

Otprilike u isto vreme, veliku borbu su vodili košarkaši.

S obzirom na status košarke u Srbiji, slobodno možemo reći da su ljubimci nacije, što naravno nosi i dodatni pritisak konstantnog htenja da se sa velikog takmičenja vrate sa medaljom.

Tako je bilo i pred Eurobasket, na koje je Aleksandar Đorđević vodio ekipu bez najvećih zvezda. Da se ne ponavljamo, uspeo je Sale da izvuče maksimum iz ekipe koju je liderski predvodio Bogdan Bogdanović do finala. Tamo je bolja bila Slovenija, tim koji je ceo turnir igrao kao da se ceo život pripremao samo za to.

Kontinutitet finala i medalja je nastavljen, a to srebro upravo ima dodatnu vrednost zbog svih problema koju je ekipu zadesio još na pripremama.

 
Heroji!👏🏀🇷🇸 #Srbija #TeamSerbia #eurobasket #EuroBasket2017 #istanbul #telegraf #telegrafsportA post shared by Telegraf Sport (@telegrafsport) on

Zadržaćemo se još u granicama košarke.

Juniorska selekcija uspela je da se domogne titule šampiona Evrope. U finalu su momci koje je izabrao Vlade Jovanović savladali Španiju, i ono što posebno raduje što je "pripremljen teren" za nove nade naše košarke.

Potom je i kadetska, U16 reprezentacija u Crnoj Gori najavila veliki potencijal za koji je zadužen Slobodan Klipa kao selektor. U meču za bronzu, momci rođeni 2001. godine i mlađi savladali su Hrvatsku.

Blizu medalje je bila i univerzitetska selekcija, ali je poražena od Letonije u utakmici za treće mesto na Univerzijadi u Kineskom Tajpehu.

Kada su devojke u pitanju, juniorke su u potpunosti oduševile srebrnom medaljom na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj. Falilo je malo sreće protiv Belgijanki u finalu.

 
A post shared by KSSrbije (@kssrbije) on

Sa košarke pređimo polako na naš najtrofejniji reprezentativni sport - vaterpolo.

Evo već četvrta godina zaredom. Deset turnira odigrano, i na svih deset podijuma stajali su naši vaterpolisti.

Dominacija traje, pogotovo kad na klupi imate Dejana Savića. Igrači su ove godine na Svetskom prvenstvu u Budimpešti uzeli bronzu. Porazili su nas Hrvati u polufinalu, ali je već sutradan počišćena Grčka za blistavi niz medalja.

Podsećamo da u junu momci već bili na tronu - osvajanjem Svetske lige.

 
A post shared by KSSrbije (@kssrbije) on

Ne zaboravlja se ni bronzana medalja koji su juniori Vladimira Vujasinovića prigrabili u Beogradu, a obradovala nas je i Dekijeva univerzitetska selekcija zlatom, pobedom nad Rusijom 15:4.

 
Sampioni Univerzijade ! SRBIJA!A post shared by Vaterpolo savez Srbije (@waterpolo_serbia) on

Za kraj, pažnju zaslužuju i oni koji su osigurali mesta na takmičenjima koja nas čekaju 2018. godine.

Među prvima su tu rukometaši - vraćaju se na veliku scenu i igraće na evropskoj smotri u februaru u Hrvatskoj. Očekuje se da će i rukometašice "čekirati" svoje mesto među najboljim ekipama na kontinentu..

U istoj nameri su uspeli i futsaleri, koji će sledeće zime svoje evropske borbe voditi u Sloveniji.

Posle godina i godina razočaranja, i fudbaleri su tu na korak od Svetskog prvenstva, koje se sledeće godine održava u Rusiji. Slavoljub Muslin je uspeo da "skocka" ekipu i pobednički duh, koji nas je doveo na prvo mesto na tabeli. Još samo Austrija i Gruzija...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA