Ko je novi Trampov čovek za Srbiju: Mladi jasteb koji Rusiju smatra najvećim neprijateljem Amerike

Kako navode američki mediji, u okviru nadležnosti Mičela je veliki broj zemalja, od kojih su mnoge potencijalno konfliktne zone, uključujući Balkan i Kavkaz

  • 16

Američki Senat potvrdio je imenovanje Vesa Mičela, suosnivača Centra za analizu evropske politike (CEPA) koji se bavi centralnom i istočnom Evropom, na funkciju zamenika državnog sekretara SAD za evropske i evroazijske poslove. Mičel će zameniti Viktoriju Njuland koja je ovu funkciju obavljala u administraciji prethodnog predsednika Baraka Obame i bila, između ostalog, zadužena za odnose sa Rusijom, ali i Srbijom. Svetske agencije prenose da je Mičel izabran po pojednostavljenoj proceduri na kraju sednice na kojoj je potvrđeno imenovanje više američkih diplomata na nove ambasadorska funkcije.

Zna se ko je gazda na Kosovu: Američki ambasador preneo 4 važne poruke, ŠAMAR Tačiju i iz NATO

Američki senator o susretu sa Vučićem i Tačijem: Žele da preuzmu rizik za mir, ali im treba podrška

Mičel će biti na ključnoj poziciji u Stejt departmentu koja je upražnjena od 20. januara kada je Nuland dala ostavku posle pobede Trampa na predsedničkim izborima. Kako navode američki mediji, u okviru nadležnosti te kancelarije je veliki broj zemalja, od kojih su mnoge potencijalno konfliktne zone, uključujući Balkan i Kavkaz.

Mičel, koji dosad nije imao iskustva u državnoj administraciji, važi za stručnjaka za NATO i transatlantske odnose, kako se navodi na sajtu Bele kuće. Godine 2005. osnovao je Centar za analizu evropske politike (CEPA), čiji je predsednik od 2009. godine. Tokom predsedničke kampanje 2012. bio je u timu za nacionalnu bezbednost republikanskog kandidata Mita Romnija.

Printskrin: Youtube/HotNews Romania

Diplomirao je na državnom Tehničkom univerzitetu u Teksasu, magistrirao spoljne poslove na Univerzitetu Džordžtaun, a doktorirao na Fraj univerzitetu u Berlinu. Koautor je dve knjige o geopolitici, a objavljivanje njegove treće knjige očekuje se na proleće sledeće godine. Poznatija je knjiga "Nestabilna granica: Ranjivi saveznici, uspon rivala i kriza američke moći", koju često citira savetnik za nacionalnu bezbednost Herbert Mekmaster.

Mičel u toj knjizi piše da su, od Baltika do Južnog kineskog mora, nove autoritarne države pune samopouzdanja osetile priliku da ponovo uspostave stare imperije ili izgrade nove na račun Amerike. Mičel je poznat po tvrdom stavu prema Rusiji i očekuje se da će Senat SAD potvrditi njegovo imenovanje.

- Zapad se posle završetka Hladnog rata nadao da bi Rusija mogla da postane ogromna verzija Poljske sa liberalnim institucijama i demilitarizovanom spoljnom politikom, ali umesto toga imamo savremenu verziju Kartagine - nabusitu silu, namernu da vodi osvetničku spoljnu politiku, čiji je cilj da svrgne sistem koji krivi za gubitak svoje nekadašnje moći - napisao je Mičel o Rusiji.

Foto: Tanjug/AP

Administracija koja obećala unapređenje odnosa s Moskvom predložila je još jednog jastreba, zaključuje Fondacija za stratešku kulturu.

Mičel će se pridružiti timu najviših zvaničnika koji se zalažu za tvrd pristup prema Rusiji, Mekmasteru, sekretaru za odbranu Džejmsu Matisu i direktorki za Evropu i Rusiju u Nacionalnom savetu za bezbednost Fioni Hil.

On je šesta generacija Mičela u Teksasu i trenutno živi u Virdžiniji sa suprugom i dvoje dece. Aktivan je na društvenoj mreži Tviter, ali ima svega nešto malo više od 1.000 pratilaca.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uroš d'dorf

    2. oktobar 2017 | 19:02

    Najiskrenije sve sto mogu je da im bude noćna mora TATA PUTIN!!!

  • Nn

    2. oktobar 2017 | 16:06

    Toliko o Trampu prijatelju Srba i Rusa . Amerikanci su davno rekli : jedini dobar indijanac je mrtav indijanac . Kad to shvatite shvatit će te zašto se američka politika prema Srbima i Rusima nikad ne mjenja

  • Еро са онога света

    2. oktobar 2017 | 17:39

    Каубој из Њујорка и његов мали шегрт

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA