Obnavlja se stočni fond u Bujanovcu

U Bujanovcu od stočarstva živi 70 odsto stanovništva. Do kraja godine broj umatičenih grla dostići će polovinu kompletnog stočnog fonda. Obnavlja se stočni fond, poljoprivrednicima nedostaju prerađivački kapaciteti, a i otkupne cene mleka su niže nego u drugim krajevima Srbije.

Po dve krave čuvaju Trajković i Selmani, u selima Žbevac i Breznica. Nemaju kapacitete za povećanje stočnog fonda, nedostaje im radna snaga ili veća štala.

"Imao sam pre, ali sad nemam mesta kude, osim ove dve nema mesta za ostale", kaže Selmani Metuši iz Bresnice.

"Presu imam za baliranje, balirku, imam sve ali nemam radnike, radnu snagu nemm, to je najbitnije", kaže Jovica Trajković.

Opština Bujanovac ove godine je iz budžeta odvojila 33 miliona dinara, da pomogne poljoprivrednicima. Podržava i izložbu simentalske rase goveda, koju tri godine organizuje Veterinarska stanica.

"Što znam imamo dvadesetoricu koji imaju više od 40 krava", kaže Škeljzen Ademi, komisija za poljoprivredu.

Efekta daju mere Ministarstva poljoprivrede, subvencije za umatičena grla i junad, premije za mleko.

"Zaustavljanju nekog negativnog trenda koji je postojao kada je broj grla u pitanju, imamo prve znake oporavka ovog sektora u nekim segmentima stočarske proizvodnje beležimo zaista vrlo dore rezultate kada je broj jedinki u pitanju i kvalitet", kaže Željko Radošević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

U Bujanovcu i Preševu stočari isporučuju tržištu oko 12 tona mleka dnevno, po ceni od 19 do 24 dinara po litru. U odnosu na severnije krajeve zemlje mleko je pet do osam dinara jeftinije.

"Imamo sumnju da je u pitanju udruživanje otkupljivača mleka i da preprodaju mleko na severu zemlje, pokušaćemo to da sprečimo", kaže Milković, Veterinarska stanica Bujanovac.

U Bujanovcu i Preševu ima 6.500 krava, od toga je 2.500 umatičeno. Pre tri godine počeli su i sa umatičenjem ovaca i koza, i sada je za 20 do 30 odsto više ovaca i koza. Nedostaju prerađivački kapaciteti, klanica je u stečaju.

Prema podacima Veterinarske stanice za kapacitete Klanice zainteresovana su preduzeća iz Italije, Turske, Mađarske, Nemačke.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945




 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво