Samoća i tuga, teže od starosti i bolesti

Kad starost pokuca na vrata, bolest joj je čest pratilac. Osamdesetčetvorogodišnja Zora Žarčanin sa obronaka Gledićkih planina iznad Kraljeva težak je dijabetičar. Suprug i jedna ćerka su joj umrli, a druga u svojim mukama. Ostala je sama u trošnoj kući bez vode i kupatila.

Zatekli smo je ispred kuće. Pošla nam je u susret, ali je noge ne drže. Bolesna je. Malo od starosti, malo od bede i nemaštine, a najviše od tuge i nesreće.

"Ćuti, šta snađe, ćuti samo, trpi..ma dobro sam i živa i ovoliko!kako,kako?..Jao meni majko moja. Zajadilo, nezajadilo", kaže  Zora Žarčanin, Gledićke planine.

Kućica bake Zore samo što se nije srušila. Tlo pod njom klizi godinama.

"Sve to izgoropadilo klizište, sve to oteralo..to bilo ravno ki tepsija. To bilo sve šljivari, to smo imali šljiva, a sad nema ništa. Vidi sad, pusto sve", kaže ona.

Od nameštaja u sobi baka Zora ima samo što, dve stolice, krevet i smederevac.

"Hoćete li imati dovoljno drva? Ma kaki, nema dovoljno ,retko kad založim, velim još malo je toplo, kaže Zorka.

Telefon nema. Jedini signal komšijama da je zanemoćala je kad ne dimi iz njenog odžaka.

"Ona da lipsava gladna ovde, da se oteže ovde gladna ,ona ne bi zatražila! Ja osećam. Šta ima od koga da tražim! Nije to nego nema ko da joj kupi. Ovaj se tamo zauzimo rađu ,ko što se ima poso, otiđu sad u njivu, a njoj možda danas treba", kaže Ruža Žarčanin, selo Ravanica.

Sve češće ne vidi da izmeri dozu insulina, a prve komšije joj se sada čine kilometrima daleko. Ni u kuću joj se više ne ulazi. Nemoć i samoća je najviše bole, a tu medicina ne pomaže.

rts.kraljevo@rts.rs
+38136 333 465




Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво