Bungur još na manastirskim trpezama

Na manastirskim trpezama još se služi bungur, jelo od davnina. Na njega su ovog vikenda posetioce manifestacije posvećene tom jelu podsetili žitelji sela Vujetinci u čačanskom kraju.

Staro srpsko jelo od pšenice, gotovo su svi zaboravili. U Vujetincima se, meštani kažu, nije pominjalo decenijama.

"Ja se sećam, ovo, od možda šeset sedme, osme godine da je to kuvano, da je to bio jedan glavna ishrana, pasulj i to su svi u selu , i bila glavna ishrana bungur. Bungur ja sam kao dete nosio te sam mleo na onaj žrvanj, majka je to kuvala", kaže Milan Momčilović.

Priča se da je svaka kuća u stara vremena imala kameni žrvanj na kome se mlela pšenica za bungur.

"Verovatno su ga Turci doneli iz Persije. Naziv je persijskog porekla. Bungur je bio osnovna hrana za teške poslove. Za kopače, za orače, za kosače i tako dalje", kaže Ratomir Stojić.

Domaćice kažu nije ga teško napraviti. Ukusniji je kada se kuva za više osoba, sa starim kajmakom i dosta suvog mesa.

"Slalnina, red, red, onda pršuta iseckana i kuva se to sve sa tom pšenicom, kako da kažem, sa žrvnja", kaže Stanojla Momčilović.

Drugi put u čast bungura, u selu vrednih ljudi, uz zdravice, pesmu, kolo ali I neobičnu pozorišnu predstavu Kazuj Teodosije okupili su se meštani i oni koji selo i običaje ne zaboravljaju.

"Manifestacija je nešto sasvim novo. Želeli smo da približimo grad selu i dovedemo ovde glumce, umetnike, da i oni naši obični ljudi vide, vide nešto od kulture", kaže  Dragan M. Todorović, autor manifestacije.

U Vujetincima se skuvalo i pojelo više od 50 kilograma bungura, a vredne domaćine pripremile su i druge specijalitete po starim receptima.

rts.cacak@rts.rs
+381 32 227 551





Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво