На Филозофском факултету УНС-а отворен центар за португалски језик

Амбасадор Португала у Србији Аугушто Сараива Пејшото и деканица Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду професорка др Ивана Живанчевић Секеруш потписали су  Протокол о сарадњи између Института Камоиш и Филозофског факултета.
Portugalski na filozofskom 2
Фото: Аугушто Сараива Пејшото и др Ивана Живанчевић Секеруш, фото: Дневник (С. ШУшњевић)

„Овај споразум представља наставак и унапређење дугогодишње изванредне сарадње између Факултета и амбасаде Португала, захваљујући којој од 2011. године студенти, али и остали заинтересовани грађани, португалски језик могу да уче у факултетском Центру за језике“, рекла је др Живанчевић Секеруш.

За студенте је то у почетку била факултативна активност, али данас је један од обавезних изборних предмета за које они добијају бодове.

По речима деканице Филозофског факултета нови споразум предвиђа унапређење досадашње сарадње оснивањем Центра за португалски језик и културу на Филозофском факултету који ће финансирати португалска амбасада.

„Култура је оно што приближава народе и сматрамо да је у том светлу и потписивање овог споразума јако важно јер он отвара могућности за нове видове сарадње у овој области“, рекао је амбасадор Португала.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

“Португалски језик је иберијски романски језик којим говори око 300 милиона људи на свету. Службени језик је, осим у Португалу и у Бразилу, Анголи, Мозамбику, Гвинеји Бисао, Зеленортским Острвима, Сао Томе и Принципе, Источном Тимору и Макау. Поред тога, говори се у деловима Индије и у португалској дијаспори, те је по броју говорника шести језик на свету и други најраспрострањенији романски језик.

Д. Девечерски

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести