60 godina od bratimljenja Beograda i Koventrija: Gradonačelnici osigurali jačanje veza

- Proteklih šest decenija znače prijateljstvo, zahvalnost i dobre odnose, koje u narednom periodu treba samo da unapređujemo - poručio je Mali

  • 0

Gradonačelnik Siniša Mali sastao se danas s gradonačelnikom Koventrija Tonijem Skiperom, koji predvodi delegaciju ovog grada iz Velike Britanije koja boravi u zvaničnoj poseti Beogradu. Poseta je upriličena povodom šezdeset godina bratimljenja dva grada.

BRATIMLJENJE JAGODINE I HERCEG NOVOG: Mnogo mogućnosti za saradnju

Kako je podsetio Siniša Mali, godine 1957. dva grada potpisala su sporazum i to je bio prvi dokument o bratimljenju za Beograd.

Naš glavni grad ima sporazume o saradnji sa više od dvadeset gradova, ali ugovore o bratimljenju samo sa Koventrijem, Ljubljanom, Čikagom i Krfom.

Proteklih šest decenija znače prijateljstvo, zahvalnost i dobre odnose, koje u narednom periodu treba samo da unapređujemo. Naredne godine ćemo organizovati Dane Beograda u Koventriju, kako bismo predstavili našu istoriju, tradiciju, kulturu – rekao je Mali.

On je podsetio da je nakon Drugog svetskog rata Beograd donirao drvenu građu za ovaj, tada razrušen grad, te da je od nje izgrađeno pozorište koje i danas nosi ime Beogradsko pozorište, a čitav deo grada – Beogradska plaza.

Foto: Beoinfo

– Na taj način su nam pokazali zahvalnost, a mi njima da smo grad velikog srca i humanih ljudi. Tako ćemo da nastavimo da se ponašamo i u budućnosti – poručio je Mali i poželeo gostima ugodan boravak i lepe uspomene iz Beograda.

Gradonačelnik Toni Skiper izrazio je zahvalnost na toplom prijemu i napomenuo da njihova poseta ne znači samo obeležavanje godišnjice već i putokaz da se ojačaju veze između gradova.

Foto: Beoinfo

– Žitelji Koventrija gaje jake emocije prema Beogradu i radujemo se saradnji na civilno-kulturološkom nivou, ali i mogućem ekonomskom zbližavanju – naveo je Skiper.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif podsetio je da se ove godine obeležava 180 godina od uspostavljanja bilaterarno-diplomatskih odnosa između dve zemlje, te da je odnos dva grada izuzetan primer bliskih veza između dve zemlje. On je kao veoma važno naznačio to što su predstavnici oba grada iznašli nove ideje za unapređenje odnosa.

Foto: Beoinfo

Sastanku u Starom dvoru prisustvovali su pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević, gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić i v. d. direktora Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA