Srbija ostaje bez još jednog zaštićenog hrasta: Insekti pojeli spomenik kulture star 300 godina

Odbornici Skupštine grada Jagodine će sutra, na sednici, raspravljati o zahtevu Zavoda za zaštitu prirode Srbije povodom uklanjanja

  • 4

Zavod za zaštitu prirode Srbije doneo je odluku da hrast lužnjak u selu Kolaru star oko 300 godina, jedan od tri zaštićena kao "Spomenik prirode" na području Jagodine, bude izuzet od zaštite, jer su mu zbog napada insekta strižibuba polomljene osnovne grane.

Meštani sela kod Jagodine u panici: Strahuju od ukletog hrasta, niko ne sme da mu priđe

Na njemu je stručni saradnik zavoda konstatovao "vidne promene u pogledu habitusa i zdravstvenog stanja i usled entomološkog obolenja i pojave štrižibuba, odvaljene su primarne grane, što je dovelo do asimetričnosti krošnje i nestabilnosti stabla", piše u izveštaju Zavoda za zaštitu prirode čiji je potpisnik direktor Aleksandar Dragišić.

- Zbog ovih promena hrast kao zaštićeno dobro je izgubio prirodne vrednosti na osnovu kojih je bio zaštićen -  stoji u izveštaju Zavoda, koji od Skupštine grada Jagodine zahteva da u "roku šest meseci, na osnovu ove konstatacije, donese rešenje o prestanku zaštite.

Odbornici Skupštine grada će sutra, na sednici, raspravljati o zahtevu Zavoda.

Foto: jagodina.autentik.net

Hrast se nalazi uz objekat Doma kulture i nedaleko od Osnovne škole u Kolaru i biće uklonjen, rečeno je danas Tanjugu u Skupštini grada.

Uz hrast u Kolaru, po zaštitom kao prirodno dobro, još su po jedn hrast u Jagodini i na levoj obali Velike Morave u Kočinom selu poznat kao "Hrast Koče kapetana".

Istorijski je najpoznatiji "Hrast Koče kapetana", koga meštani zovu "Kočin hrast", jer je pod njim, prema predanju, kapetan Kosta Koča Anđelković - frajkor, pre 2018 godina počeo borbu protiv turske vlasti i osnovao "Kočinu krajinu" koja je trajala od septembra do decembra 1788 godine.

Uz ove hrastove Skupština grada Jagodine je zaštićenim područjima proglasila: Spomenik prirode "Park Učiteljske škole" u Jagodini i Spomenik prirode "Gradski park Ðurđevo brdo".

Oni pripadaju zaštićenom području 3. kategorije.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • The Spatula

    2. oktobar 2017 | 17:27

    Pa sto ne udju insekti u onu skupstinu, da im pojedu one klupe i stolice, da bar nemaju na cemu da sede, kad nicemi ne služe!

  • ATIMUS

    2. oktobar 2017 | 22:01

    Zbogom... Laži... Stićiće te

  • Radašin

    2. oktobar 2017 | 21:09

    Baš pre 2018 godine

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA