Najnovije vesti
Vesti Politika
U Kosovskoj Mitrovici potpisana Deklaracija o odbrani AP KIM

U Kosovskoj Mitrovici potpisana Deklaracija o odbrani AP KIM

Pokret Dveri, Zdrava Srbija i Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije "Otadžbina" potpisali su danas u Kosovskoj Mitrovici Deklaraciju o odbrani Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

Kosovo i Metohija Foto: Nikolija Košak / RAS Srbija
Kosovo i Metohija
Foto: Nikolija Košak / RAS Srbija

U Deklaraciji je istaknuto da je AP KIM neotuđivi deo Republike Srbije, koji se trenutno nalazi pod okupacijom, a o čemu bez odlaganja treba obavestiti međunarodnu javnost, kao i da nijedan funkcioner Srbije nema pravo da potpiše obavezujući dokument koji će pravno otuđiti AP KIM kao deo teritorije Republike Srbije.

Ove tri stranke smatraju da Vlada Srbije treba da prekine pregovore u Briselu sa predstavnicima prištinskih organa uz posredovanje Evropske unije, budući da su članice EU izvršile agresiju na SRJ, kao i da treba da poništi sve pisane i usmene sporazume iz Brisela.

Zalažu se da Vlada Srbije inicira u organima UN da se razgovori o AP Kosovo i Metohija ubuduće vode isključivo u okviru Saveta bezbednosti UN.

Pored ostalog, potpisnici Deklaracije navode i da bi Vlada Srbije trebalo da preduzme sve mere i radnje u cilju fizičkog povratka i boravka srpskog civilnog i vojnog osoblja na teritoriji AP Kosovo i Metohija, saglasno Rezoluciji 1244 SB UN, kao i da u što kraćem roku preduzme sve normativne i druge radnje u cilju obrazovanja Ministarstva za AP Kosovo i Metohija.

Deklaracija je potpisana ispred zapaljenih prostorija "Otadžbine" u Kosovskoj Mitrovici, saopšteno je iz Pokreta Dveri.