U kojim situacijama grejanje može da bude pušteno i pre zvaničnog, 15. oktobra?

Grejna sezona zvanično traje od 15. oktobra do 15. aprila. Počele su probe grejanja

  • 8

Beograđani, ali i građani drugih gradova u zemlji u kojima su prethodnih dana zabeležene nešto niže temperature (ujutru pogotovo), žale se i gunđaju zbog hladnih radijatora u stanovima.

POČINJE GREJANJE U BEOGRADU: Grejne probe startuju u ponedeljak

Iz JKP "Beogradske elektrane" obaveštavaju da se sa probama grejanja počelo danas i da će one trajati sve do 10. oktobra, ali i podsećaju da grejna sezona traje od 15. oktobra do 15. aprila.

- Shodno Odluci grada Beograda o snabdevanju toplotnom energijom (čl. 35) „Beogradske elektrane“ su u obavezi da izvrše funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja. One podrazumevaju proveru energetskih objekata (toplana i kotlarnica), a ujedno i toplovoda i toplotnih predajnih stanica (podstanica) - rekli su oni i naglasili da postoje izuzeci zbog kojih bi radijatori mogli da budu topli i koji dan ranije.

Naime, da li će centralno grejanje biti isporučeno pre početka sezone zavisi od prognoze vremena koju daje Republički hidrometeorološki zavod Srbije.

Foto: pixabay.com

- Stavom 3. ovog člana (čl. 43), u periodu od 1. do 14. oktobra i od 16. aprila do 3. maja objekti će se grejati u dane za koje u zadnjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj prognozi tog dana RHMZ prognozira srednju dnevnu temperaturu 12 stepeni C ili nižu - rekli su iz JKP "Beogradske elektrane" i najavili da će jedino u tom slučaju toplotnu energiju isporučivati u sistemu toplih funkcionalnih proba.

Iz RHMZ rekli su da iako je zahladnelo u glavnom gradu, srednje dnevne temperature nisu pale ili bile jednake 12 stepeni.

- Jedino se u dane vikenda očekuje da prosečna dnevna temperatura padne ispod 12 stepeni C. Za subotu se prognozira maksimalna temperatura od 15 stepeni, dok će minimalna iznositi 10, a u nedelju će se kretati u intervalu od 8 do 15 stepeni C - rekli su za Telegraf iz RHMZ.

Iz PU "Toplana Srbije" nisu mogli da nam preciziraju u koliko gradova je ranije počela grejna sezona.

Daljinac

(S. Ilić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    2. oktobar 2017 | 20:28

    Beogradjani vunene carape na noge,kozun i biljac i nema zime,tako mozete da budete i pod vedrim nebom

  • Jelena

    2. oktobar 2017 | 21:07

    Nisam bas razmazena ali u stanovima je hladno pogotovo ujutru a jos kad imate i malo dete nije bas svejedno,placamo preko cele godine nista ne umanjuju racune a sada samo prate vremensku prognozu

  • VD

    2. oktobar 2017 | 21:45

    Obavezna grejna sezona trebalo bi da počne 1 Septembra a ne 15 kad se svi porazboljevamo od hladnoće, gradska odluka o početku grejne sezone nije sveto pismo da se ne možete menjati, kako se toplane drže tog ne prikladnog datuma kao pijan plota. Kao da neće gasiti toplane ceo grejni period a ne čim ugreje oni nisu u obavezi da greju,pa bi tako trebali i da greju kad je hladno i pre sezone

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA