Јеврејска представа “Дибук” на “Синерџију”, Фестивалу језичких мањина света у Новом Саду

На Фестивалу језичких мањина света, под називом Synergy#WTF (“Синерџи”), који се први пут одржава у Новом Саду, у организацији Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаз, вечерас ће бити изведена представа “Дибук” Државног јеврејског позоришта из Букурешта / Румунија, на сцени “Пера Добриновић” Српског народног позоришта, с почетком у 19 часова. Непосредно пре тога, фестивал “Синерџи” ће бити свечано отворен.
1
Фото: Dnevnik.rs

“Дибук” је једно од најинтригантнијих дела драмске литературе на јидишу. То је љубавна прича која почиње у овом нашем реалном свету а наставља се у сасвим другој димензији. Веза је успостављена између Бога и човека. Када се она покида буди се неки непознати свет, између магије и природе, између надреализма и стварности, између конвенционалног и неконвенционалног. У тим сукобима деси се да човек изгуби или добије своју душу натраг. Пред човечанством је увек неки изазовни грех, и човек све више постаје некако беспомоћан пред лицем свих тих изазова. Не треба да победимо грех, него да свет чинимо бољим. Све што је бог створио, носи искру светлости, може да послужи том излечењу“, указује Крис Симион, редитељка ове представе.

      Аутор текста је Симон Ански, сценографкиња је Адина Масталиа, костимографкиња је Виорика Петровићи, а кореографкиња је Јоана Маркидан.

Представа, како примећују позоришни критичари, “има драмске и поетичне вредности, слушамо дијалоге између универзалних људских вредности, традиционалности и здравог разума. Лирска тензија у тренутку сусрета љубавника даје посебну драж представи…”

Јеврејско државно позориште сматра се једним од најзанимљивијих, најважнијих и најквалитетнијих позоришних интитуција у Румунији, чији глумци, и редитељи, никада не разочарају. Представа “Дибук”, настала на основу адаптације драме Симона Анског, у режији Крис Симион, једна је од најбољих режија у овом тренутку.


Премијера “Гробнице...”

Домаћин “Синерџи” фестивала Новосадско позориште/ Ујвидеки синхаз синоћ је премијерно извело представу “Гробница за Бориса Давидовича”, у режији Александра Поповског, чиме је и отпочео Фестивал језичких мањина света. Ово је, иначе, прва од шест премијера у новој сезони Новосадског позоришта.


“Заснована на једном од најпопуларнијих мотива јеврејске драмске литературе на јидишу, Анскијева драма обраћа се и савременом гледаоцу, пре свега зато што говори о универзалним стварима: животу, смрти и љубави. Начин на који се ове три ствари допуњавају, преплићу и воде до краја је суштинска вредност ’Дибука’. Комад се, иначе, сматра ’Ромеом и Јулијом’ Истока. Прича је то о Леи, кћерки из добростојеће породице и Ханану, учитељу занесеном невероватним тајнама Кабале… Прича је то, заправо, о томе колико религија утиче на међуљудске односе, колико родитељ може да утиче на живот свог детата и колико може да га уништи. Колико је јака љубав мушкарца и жене. Све то води ка наслућивању тајне која повезује љубав и смрт.”     У главним улогама су Александра Фасола и Веачеслав Гросу, а у представи, између осталих, игра и Маја Моргенштерн, које је играла и у холивудском филму “Страдање Исусово” у режији Мела Гибсона.

      Обезбеђен је превод на српски и енглески језик.

До 6. октобра, на “Синерџију”, који је, иначе, део пројекта Нови Сад - Европска престоница културе 2021, биће изведено још пет представа професионалних позоришних трупа: јеврејског театра из Букурешта, руског из Астане (Казахстан), турског из Скопља, мађарског из Таргу Муреша (Румунија), и српског из Будимпеште и Салцбурга. Као пратећи програм, биће одржан симпозијум на тему: „Улога и значај језика у процесу индивидуалне и колективне самоидентификације”. 

Н. Пејчић
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести