SUD PRIZNAO DA JE ŽENA: Muškarac, koji se ne oseća tako, dobio nesvakidašnji spor (FOTO)

- Prema medicinskoj dokumentaciji i hormonima, ja sam sada žena, pa ako treba da izdržavam kaznu, neka me smeste u ženski zatvor. Tamo ću biti bezbedna - rekla je Jakimovska

  • 15

Tri godine je bilo potrebno Upravnom sudu u Skoplju da muškarca, čije ime nije saopšteno, koji se oduvek osećao kao žene, iako je rođen sa muškim telom, konačno prizna – kao ženu. Upravni sud je odlučio da transrodna žena može biti upisana u matičnu knjigu sa novim matičnim brojem i polom.

Tramp je upravo zabranio da transrodne osobe služe u američkoj vojsci!

Ispovest majke transrodnog deteta: Mislili smo da imamo sina koji voli haljine, a istina je sasvim drugačija

Njegova, odnosno njena pravna golgota počela je 2014. godine nakon operacije i promene pola, kada je stala u red u matičnom odelenju tražeći nove dokumente sa izmenjenim polom. Od Uprave za vođenje matičnih knjiga i Ministarstva pravde dobila je odgovor da se odbija njen zahtev.

U pomoć joj je priskočila nevladina koalicija za "Seksualna i zdravstvena prava marginalizovanim zajednicama" - i nakon tri godine, u njeno ime, izvojevala bitku.

Foto: Facebook

- Neusaglašenost podataka u ličnoj karti sa njenim izgledom i imenom svakodnevno su je dovodili u neprijatnu i ponižavajuću situaciju u raznim institucijama, pa je u prisustvu trećih, nepoznatih ljudi, stalno morala da objašnjava sopstveni identitet. To se dešavalo prilikom posete lekaru, na šalteru u banci, u javnom transportu, prilikom prelaska granice i u sličnim situacijama, kažu u koaliciji za "Seksualna i zdravstvena prava marginalizovanih zajednica".

Dodaju da se transrodne osobe, koje još nisu uspele da promene svoje dokumente, svakodnevno suočavaju sa poniženjima, sramom, ali i strahom kada negde treba da prilože dokument o ličnoj identifikaciji.

Foto: Facebook

Na sličnim mukama se nalazila i Andrea Jakimovski (45) iz Tetova, prvi transeksualac u Makedoniji koji je to javno priznao. On je pre četiri godine bacio u dilemu pravosudne institucije pretnjom da će se ubiti ako na odsluženje kazne bude bio poslat u muški zatvor.

- Moja noga neće preći prag zatvorske ćelije. Pre ću se ubiti nego ući tamo gde sam siguran da će me zatvorenici silovati. Ja sam sada žena i izazovna sam za muškarce koji tamo služe zatvorske kazne, a koji dugo nisu videli ženu. Prema medicinskoj dokumentaciji i hormonima, ja sam sada žena, pa ako treba da izdržavam kaznu, neka me smeste u ženski zatvor. Tamo ću biti bezbedna - rekla je Jakimovska.

Foto: Facebook

Stojan Jakimovski iz Tetova, uzoran suprug i otac dvoje dece, ćerke od 20 godina i sina od 15, pre devet godina je postao Andrea Jakimovska. Udoban porodični život, voljenu suprugu, decu i posao policajca u Tetovu zamenio je hormonskom terapijom, nakon čega je počeo da se oseća kao žena. Tako je upisan i u novoj ličnoj karti. Iako su na njemu vidljive bujne silikonske grudi, on je zadržao muški pol, a doživljava se kao heteroseksualac.

Stojan je završio srednju medicinsku, a zatim i policijsku školu. Zaposlio se u policiji 2001. godine, a iste godine je učestvovao u ratnom konfliktu sa albanskom paravojnom Oslobodilačkom nacionalnom armijom u Makedoniji. Sa ponosom je branio svoju zemlju, a pogledao je i smrti u oči. Najgori dan mu je bio kada se njegova jedinica našla pod opsadom gde su ih 12 sati gađali teroristi sa tri strane. Pola dana je proveo na poziciji mitraljezca i jedva je izvukao živu glavu.

Foto: Facebook

Nakon okončanja oružanog konflikta i sedam godina provedenih u policiji odlučio je da da otkaz i otišao je da živi u Norvešku. Međutim, tamo nije mogao da se navikne na klimatske uslove i dužinu dana i noći, pa se vratio nazad u rodnu Makedoniju.

Još kao mali je voleo da se oblači u žensku odeću, ali je tek 2008. godine počeo da pije hormone. Prvo je njegova majka primetila da se sa njim nešto čudno događa, a zatim je to uočila i supruga, pa je nakon izvesnog vremena pokupila stvari, uzela decu i odselila se od njega.

Foto: Facebook

Svoju decu nije video ni čuo godinama. Socijalna služba mu je zabranila da ih viđa uz obrazloženje da im je on otac, a ne majka. To ga, pričao je, jako bolelo i često je zbog toga plakao.

Foto: Facebook

Pre dve godine, Stojan, odnosno Andrea je izjavio da voli svoju bivšu ženu iako godinama nisu zajedno. U vezi su bili 15 godina, a sedam godina u braku.

Iako živi i oseća se kao prava žena, Andrea je tada obećala da će ponovo vratiti muški izgled i ime Stojan ako mu se vrati žena zajedno sa decom. Do toga nije došlo, a Andrea, odnosno Stojan je pre pet godina uslovno bio osuđen na godinu dana sa pretnjom da će ići u zatvor ako ne plati alimentaciju za svoju decu i ako ne prestane da uznemirava bivšu suprugu.

Foto: Facebook

Stojan, odnosno Andrea Jakimovski učestvovala je 2015. godine u rijaliti šou Veliki brat, ali je među prvima ispala. Pre izbacivanja, ona je rekla da će ako pobedi, najveći deo novca potrošiti na decu, svoju i tuđu, koja nemaju roditelje. I nekada kao muškarac i sada kao žena, Andrea voli žene, a fetiš su joj čarape i podvezice.

Foto: Facebook

Daljinac

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    2. oktobar 2017 | 23:44

    Sta je ovo sunce ti poljubim ?

  • Zamisli da se probudiš na 2 planeti I saznaš da je godina 2700 okružen si nepoznatim

    3. oktobar 2017 | 00:48

    Zamisli saznaš da ti je žena nekad bila muškarac a u braku ste 20 godina

  • Strelok

    3. oktobar 2017 | 06:34

    Zasto nosi krst ako ne vjeruje u Boga

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA