Страдање гардиста мистерија већ тринаест година

Данас се навршава 13 година од смрти Драгана Јаковљевића и Дражена Миловановића, двојице гардиста Војске Србије и Црне Горе за које је утврђено да су у касарни „Топчидер” у Београду убијени 5. октобра 2004. док су били на стражи испред тајног војног објекта „Караш“. До данас још увек нема оптужнице нити осумњичених за тај злочин.
Dragan Jakovljević, Dražen Milovanović Foto:Dnevnik.rs/arhiva
Фото: Драган Јаковљевић, Дражен Миловановић Фото:Дневник.рс/архива

Стручне службе Владине Комисије за испитивање околности под којима су страдала двојица гардиста у касарни на Топчидеру почеле су, тек ове године, прикупљање информација и одбраду података. Комисију, која је формирана на иницијативу тадашњег премијера а сада председника Србије Александра Вучића, чине представници Војнобезбедносне агенције, Безбедносно-информативне агенције, Министарства унутрашњих послова, Тужилаштва и Министарства одбране, као и пуномоћници породица.

До формирања Комисије је дошло 12 година од смрти гардиста, после састанка тадашњег премијера с њиховим родитељима, па су у преткривични поступак који води Више тужилаштво у Београду укључене службе безбедности и ресорна министарства.

Гардисти Драган Јаковљевић и Дражен Миловановић страдали су 5. октобра 2004. године у тајном војном објекту „Караш“ у Топчидеру, где су били на стражи. После њихове погибије тадашњи Војни суд је спровео истражне радње, а вештаци које је ангажовао закључили су да је Јаковљевић убио Миловановића, а онда пуцао у себе.

Међутим, независна комисија, која је формирана по налогу тадашњег председника државне заједнице Србије и Црне Горе Светозара Маровића, обавила је свој увиђај, ексхумирала лешеве, спровела судскомедицинско и балистичко вештачење и закључила да је гардисте убила трећа особа. Ту верзију догађаја потврдило је и вештачење америчког ФБИ-ја. Тужилаштво је још пре неколико година прихватило такав налаз, али истина о ономе што се догодило те ноћи и даље је далеко од јавности.

Подсећамо, најпре су сви налази вештака уступљени лабораторији ФБИ-ја „Квантико”, која је у октобру 2007. године послала балистички налаз, али без мишљења и судскомедицинског вештачења јер није била у могућности да га обави. Због тога је, по наредби судије тадашњег Окружног суда у Београду, судскомедицинско вештачење поверено стручњаку неуропатологије и форензичке патологије Љубиши Драговићу, који је тада био на челу Одељења за форензичку патологију и медицинска истраживања Округа Мичиген.

Тим супервештачењем, које је Вишем суду у Београду достављено још 2008. године, још једном је оспорен први званични налаз војне истраге – којим је тврђено да је прво један војник убио другог, а потом извршио самоубиство. Такав след догађаја је и пре супервештачења побила независна државна комисија, која је навела да налази војне истраге нису тачни.

Наиме, десет дана после погибије гардиста, Врховна команда Војске СЦГ одлучила је да се оснује независна комисија, коју су чинили експерти и представници тадашњег државног врха, да би се утврдиле околности трагедије. На основу истих доказа којима је располагала и војна комисија, независна државна комисија утврдила је да су гардисти убијени.

Након тих вештачења, из Републичког јавног тужилаштва је саопштено да је могућност убиства и самоубиства гардиста искључена те да је суду поднет захтев за спровођење истражних радњи против Н. Н. лица.

Преткривични поступак против Н. Н. лица покренут је 2008. године.

Држава Србија је, по налогу Уставног суда, породицама исплатила по 5.000 евра због неефикасне и неделотвроне истраге каква је до сада вођена, уз налог Тужилаштву да спроведе брзу и делотворну истрагу, која ће довести до разрешења тог случаја.

 С. Х. Д.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести