Vaunatu, završena evakuacija ostrva Ambe zbog vulkana

Evakuacija više od 11.000 osoba sa ostrva Amabeu u pacifičkoj državi Vanuatu, gde postoji opasnost od erupcije vulkana, završena je danas, saopštili su zvaničnici u vreme kada je počela da stiže pomoć za raseljene.

Svim stanovnicima ostrva Ambe naređeno je da napuste to mesto nakon što je vulkan "Monaro" počeo da izbacuje pepeo i kamenje na okolna sela prošle nedelje, podseća AFP.

"Evakuacija stanovnika ostrva Ambe, kojih ima oko 11.600, sada je završena", rekla je australijska ministrka spoljnih poslova Džuli Bišop.

Australija je nedavno poslala brod kako bi pomogla u evakuaciji hiljade ljudi sa ostrva Ambea nakon što je vulkan Monaro počeo da izbacuje pepeo i vulkanske gasove.

Brod australijske mornarice sa stručnjacima za vanredne situacije i zalihama hrane stigao je danas u Vanuatu, a pridružila su mu se dva aviona Herkul - jedan iz Australije, a jedan sa Novog Zelanda.

Francuska je takođe poslala avion pun pomoći i osoblja za pružanje pomoći sa svoje obližnje teritorije Nove Kaledonije.

Prema rečima Nacionalne kancelarije za upravljanje nesrećama, ovo je prvi put da se kompletna populacija jednog ostrva evakuiše zbog vulkanske aktivnost.

"Monaro" je počeo da bude aktivniji početkom ovog meseca, ali je tokom vikenda počeo da izbacuje pepeo i vulkanske gasove, što je izazvalo strah da je erupcija moguća svakog trenutka.

Lokalne vlasti proglasile su vanrednu situaciju. Takođe su upozorile da bi vulkan mogao da izbaci kamenje i na udaljenost do 6,5 kilometara od kratera. Opasnost od vulkana podignuta je na četvrti nivo što oznacava "umereno eruptivno stanje".

Vulkan "Morano" je poslednji put imao erupciju 2005. godine.

Čak i u slučaju da ne dođe do erupcije, vlasti strahuju da bi širenje vulkanskog pepela po ostrvu moglo da pričini dugoročnu štetu lokalnim žiteljima koji su skoro u potpunosti oslonjeni na lokalnu proizvodnju hrane.

Vanuatu je ekonomski razvijena država sa više od 80 ostrva na kojima živi oko 260.000 ljudi. 

Nalazi se na takozvanom "Vatrenom pojasu Pacifika" gde su zemljotresi česta pojava, a zbog geološke aktivnosti u oblasti ima na stotine aktivnih vulkana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво