Вулканске ерупције у Сибиру криве за смрт диносауруса?

Узрок највећег изумирања живог света у историји на планети Земљи могло je бити изазвано великим вулканским ерупцијама у Сибиру, показују нова истраживања.
dinosaurs pixabay
Фото: pixabay.com

Како наводи британски Индипендент, око 95 посто морског живота и 70 посто живота на копну избрисано је у "Великом умирању" пре око 252 милиона година.

Нова студија објављена у часопису Scientific Reports, тврди да је изумирање изазвано ослобађањем више од 200 милијарди галона растопљене лаве на подручју названом “Сибирске замке“.

Научници су у камену пронашли шиљке за знатном количином никла - елемента који је формирала вулканска магма - из периода познатог као Велико пермско изумирање, у земљама широм света, укључујући Кину, Израел и Мађарску.

Али оно што је планету Земљу довело до ивици ненасељености, била је громна запремина сумпор диоксида и угљен-диоксида који су пуштени у атмосферу. Најпре се Земља охладила за неколико степени да би се потом загрејала што је покренуло киселе кише.

Мајкл Рампино, геолог из Њујорка и један од аутора студије, рекао је да су сибирске вулканске ерупције и сродни феномени, очигледно емитовали испарења богата никлом у атмосферу, одакле су се раширила целом планетом.

"Истовремено, експлозивне интеракције магме са старијим угљеничким наслагама могле су пуштати велике количине угљен-диоксида и метана, два гаса узрочника феномена стаклене баште, што би објаснило интензивно глобално загревање забележено у океанима и на копну у време масовног помора“, објаснио је Рампино.

Топли океани су постали сиромашни кисеоником, штоје допринело изумирању многих облика живота у мору, додао је он.

Р. Д.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести