Неправилно руковање хемијским препаратима угрожава здравље

Паори у раду на својим поседима доста посла имају са хемијским препаратима, прскалицама и атомизерима, па је отуда Опште удружење самосталних пољопривредних произвођача општине Кањижа „Агрокањижа“, томе посветила посебну пажњу.
Nije svejedno kako se rukuje preparatima – pa kako vetar duva  Foto: M. Mitrović
Фото: Није свеједно како се рукује препаратима – па како ветар дува  Фото: М. Митровић

Тачније, потрудило се да ангажује струку како би земљорадницима указало на то да поред заштите усева морају водити рачуна о свом здрављу, као и еколошким аспек- тима производње.

Председник “Агрокањиже” Петер Кермеци напомиње да су готово свакодневни контакти са прскалицама и хемијским средствима, који служе за заштиту биља, били повод да се пољопривредницима од стране стручњака предочи како да себе заштите од нежељених ефеката, који могу настати неправилним поступањем. Саветодавац Пољопривредне стручне службе Сента Наташа Адеми одржала је стога предавања о безбедном руковању пестицидима. И при томе је упозорила на то колико је битно да у руковању са третираним семеном, разним заштитним препаратима и минералним ђубривима, пољопривредни произвођачи воде рачуна о сопственој заштити.

"Наилази сезона сетве пшенице и озимог јечма, многи пољопривредни произвођачи самостално се баве заштитом семена, такође и семе које купују је заштићено одређеним препаратима, па је веома битно да они који раде заштити себе, своје дисајне органе, своју кожу, како они не би дошли у контакт са наведеним препа- ратима и не би нарушили своје здравље. Битно је и шта ће радити са искоришћеном амбалажом, коју не би требало разбацивати по њивама него је прикупити и одложити. Тренутно још код нас не постоји место где би могао да се безбедно одложи такав отпад, али је веома значајно да он не остане на њивама како не би домаће животиње, пчеле, зечеви, дивље животиње... дошле у контакт и отровале се”, предочава Наташа Адеми.

Она указује да пољопривредници често греше у томе што се не придржавају препоруке на амбалажи, о количинама, о концентрацији средстава које треба користити. Уз то, не воде рачуна ни о томе да буду добро обучени, да имају кошуљу дугачких рукава, дугачке панталоне, да на ногама носе одговарајућу опрему, да имају рукавице, наочаре, као и одговарајуће маске ради заштите заштите својигх дисајних органа.

“Људи често брзо крену, ево сад је време треба нешто одрадити, узму своје препарате, седну у трактору, закаче прскалицу или сејачицу и право на њиву. У журби у време сетве не воде рачуна како ће сипати семе у сејачицу рецимо ако дува ветар. Тада треба да буду окренути тако да ветар не наноси та средства њима у лице односно у дисајне органе”,  упозорава Наташа Адеми.

Тема је била и правилна и безбедна примена прскалица и атомизера. Саветодавац за пољопривредну механизацију ПШ Сента Yеват Адеми, пратећи стање на подручју потиских општина Сента, Кањижа, Ада и Чока се уверио да пољопривредни произвођачи јако греше у одржавању прскалица и атомизера, а још увек велики број тракториста који обављају  третирање на њивама са прскалицама немају кабине, не користе заштитна одела и другу заштитну опрему, па је то чест узрок што да се ти пропусти одражавају на њихово здравље.

М. Митровић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести