Замена меркатилне за семенску пшеницу у РРР

НОВИ САД: Сетва у октобру је један од од најважнијих послова за већину пољопривредника.
psenica seme RRR.jpg
Фото: Републичке робне резерве

Како би на најбољи начин помогли примарну производњу, ове године, Републичке робне резерве уз сагласност Владе Републике Србије нуде натуралну размену семенске пшенице за меркатилну пшеницу рода 2017. и 2018. године.

Према речима Начелника одељења за прехрамбене производе Миломира Ракића, пољопривредницима ће бити доступно домаће декларисано семе, као набоље и најприносније.

„Жеља Републичке робне дирекције је да пре свега помогне пољопривредним домаћинствима, потом овлаштеним складиштарима, земљорадничким задругама и правним лицима која се баве гајењем жита, легуминоза и уљарица. Већ нам се јавило десетак индивидуалних произвођача која су заинтересована за паритете, а којима ћемо веома радо изаћи у сусрет”, Рекао је Ракић.

Додао је да се у размену нуде домаће сорте пшенице: Симонда, Звездана, Ренесанса, НС 40С, Илина и Победа компаније Best seed producer, највећег дорадног центра на Балкану и екслузивног дистрибутера НС семе института.

„Домаће декларисано семе које ће пољопривредници моћи да добију на овај начин, без новчаних средстава, ће многима олакшати предстојећу сетву, због чега бих позвао све заинтересоване да нас контактирају. Паритетни однос код размене је један килограм семенске пшенице за 1,8 килограма меркантилне пшенице“, закључио је Ракић.

Домаће сорте које се нуде у размену су адаптибилне, високо приносне, квалитетне и веома отпорне на полегање, а количина семенске пшенице која се одобрава одређиваће се на основу количина наведених у захтевима и расположивих количина семенске пшенице.

Захтеви се достављају у писаној форми препорученом поштом на адресу Републичка дирекција за робне резерве. Ул. Дечанска 8а, 11000Београд или у Писарници Дирекције на истој адреси као и на маилове: zoran.micic@rdrr.gov.rs i snezana.radinovic@rdrr.gov.rs

С. П.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести