Hepi i Prva obavezne na kablu

I. MIĆEVIĆ

05. 10. 2017. u 14:06

REM sprema spisak nacionalnih televizijskih kanala koje će morati da se emituju na kablovskim mrežama. Na listi obaveznih naći će se televizije koje imaju zemaljsko prenošenje. Ko kome i koliko plaća - urediće tržište

Хепи и Прва обавезне на каблу

Studio Televizije Pink

KABLOVSKI operatori od naredne godine moraće da emituju programe nacionalnih televizija. Regulatorno telo za elektronske medije (REM) na jednoj od narednih sednica usvojiće listu televizija na nacionalnom nivou koje će biti obavezne u rasporedu kanala kablovskih operatora.

Spisak, na kome će se zasigurno, pored javnog servisa, naći Prva, O2, Hepi i Pink, biće dostavljen Republičkoj agenciji za elektronske komunikacije (RATEL), čiji posao će biti nadzor primene i kažnjavanje neposlušnih, pa i oduzimanje dozvola. Tako će nacionalne televizije Hepi, O2 i Prva, za čiji program su kratko bili uskraćeni korisnici usluga Radijus vektora imati sigurnu poziciju na svim daljinskim upravljačima.

Saznajemo da će ovakav spisak biti usvojen na nekoj od sednica Saveta REM-a, najkasnije do kraja godine, kako bi bila ispunjena obaveza koju predviđa Zakon o elektronskim medijima.

Zakon predviđa da regulator, u ovom slučaju REM, najmanje jednom u tri godine utvrdi listu radijskih i televizijskih programa koje su dužni da prenose operatori čiji mrežu koristi "značajan broj krajnjih korisnika kao jedini ili prvenstveni način za primanje medijskih sadržaja, a u cilju ostvarivanja javnog interesa i medijskog pluralizma".

- Ovu listu moramo da usvojimo, a kriterijum će biti da li određene televijije imaju i zemaljsko emitovanje. Naša je zakonska obaveza da taj posao uradimo do kraja godine. Zakon kaže da jednom u tri godine lista mora da bude utvrđena, a upravo ističe rok od tri godine od početka primene zakona - kaže izvor "Novosti" iz REM. - Nećemo nikoga kažnjavati, jer to nije naš posao. Ne treba ni da utvrđujemo ko kome treba koliko da plaća, da li emiteri operatorima ili obratno. Ta pitanja uređuje tržište.

Saznajemo, lista će biti formirana samo na nacionalnom nivou, dok se neće analizirati emiteri na regionalnom i lokalnom nivou.

MNOGO MALIH, JEDAN VELIKI

OKO 75 osto domaćinstava TV gleda putem "kabla", a uslugu im pruža i naplaćuje neki od 80 kablovskih operatora, od kojih SBB poseduje ubedljivo najveći udeo na tržištu. Sa svakom domaćom i stranom komercijalnom televizijom, ili sa njihovim zastupnicima, potpisuju ugovor kojim se određuje ko kome plaća emitovanje i u kom iznosu. Neke televizije plaćaju da bi bile emitovane, a druge naplaćuju emitovanje svog sadržaja.




Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Glas razuma

05.10.2017. 14:15

Umesto angazovanja oko obaveznog emitovanja Parova i Farme, REM bi trebao da obaveze sve operatere da imaju SportKlub HD, Arenu HD, Eurosport HD, FOX HD paket, Cinestar paket i HBO HD paket, ... u ponudi pa ko hoce da plati i gleda neka plati a ko nece ne mora.

Bata

05.10.2017. 16:16

Све се код нас претворило у један ријалити програм.Па и нови члан РЕМ-а имао је скоро свој шоу на Н1.Питање:да ли можемо да тражимо од кабловског оператера да нам скрибују поједине канале и да за њих не плаћамо претплату?

Милан

05.10.2017. 16:23

Хоћемо ли ми Срби имати икада свој национални канал на ћирилици на коме ће се емитовати историја, традиција и култура нашег народа? РТС медијска кућа ''европске Србије'' не сматрам тим каналом.

Зоран

06.10.2017. 23:50

@Милан - Такве садржаје очигледно нико не гледа и због тога их нема.