Свилановић: Важно да дође до састанка председника

БЕОГРАД: Генерални секретар Савета за регионалну сарадњу Горан Свилановић каже да га не радује што је порасла напетост између Хрватске и Србије и да је важно да дође до састанка два председника.
goran svilanovic
Фото: Tanjug (D. Goll, arhiva)

Важно је да дође до разговора. Важно је и да се осетљиве теме, којих је много, ставе на сто, да се разговара што више, рекао је Свилановић гостујући на ТВ Пинк.

Говорећи о раду Савета за регионалну сарадњу, он је рекао да је савет окупио представнике националних агенција за заштиту података националних безбедносних агенција из целог региона.

Данашњи састанак је врло важан, јер је то процес помирења на овим просторима које обухватају земље које су у ЕУ, и оне које још нису. Ово је први пут да се окупи толики број људи који ће разговарати о помирењу, каква су им искуства, како послују у оквиру ЕУ", истакао је Свилановић.
Осврнуо се и на дешавања у Шпанији за које каже да су од великог значаја за Европу, али и цели свет.

Када се говори о стварима или процесима који би могли да доведу до дезинтеграцији земље, најчешће су две ствари у питању - питање идентитета и питање економије. Конкретно у Каталонији су се обе ствари догодиле и ако нема дијалога, нема спремности да се озбиљно разговара, ако се воде различите политике, онда долази до озбиљних напетости, појаснио је он.

Из перспективе Србије, додаје, поставља се питање да ли су то двоструки аршини или не. 

Мисли да је била неспретна изјава представника Европске комисије у којој је рекао да за неке важи, а за неке не важи међународно право, у односу на то да ли су у ЕУ или не.

Говорећи о 5. октобру, Свилановић је рекао да људи који говоре о 6. октобру можда не желе или не знају да разумеју, јер како је рекао, да би се догодио тај 5. октобар морало је да се сретну три групације људи у нашој земљи.

Они који су били противни политици која је вођена тада у нашој земљи. Они који су престали да имају интереса подршке влади Милошевића и трећа група која је веровала политици која је вођена. Ујединити грађане Србије око неких циљева је јако тешко, закључио је он.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести