Скупштина: Од „коња“, до псовки 

БЕОГРАД: Рецитовање, уношење камења, међусобно оптуживање и називање колега посланика погрдним именима део је скупштинског фолклора, а расправа у парламенту, уместо да буде политичка арена, поприма елементе ријалитија, у распону од „коња“ до псовки. 
skupstina poslanici
Фото: Tanjug (video)

Ранија поливање водом, изношење посланика, гађање ципелама, променом скупштинског сазива замениле су неке друге ствари, па је тако посланик Горан Јешић у среду свом колеги Србиславу Филиповићу рекао „коњино једна“, а када је председавајући Владимир Маринковић рекао да не може да верује шта је изговорио, он је наставио: 

“Немој да ме прекидаш“. 

Само дан раније „део“ посланичког иступа био је камен, који је Бошко Обрадовић унео у скупштину.

Све је почело када је Обрадовић свој захтев да се у дневни ред уврсти расправа о ситуацији на Косову и Метохији , уместо аргументима, „поткрепио“ и илустровао каменом, за који је навео да је са Косова и Метохије, те рецитовањем поеме „Отаџбина“ Ђуре Јакшића.

Је л' то камен?, упитала је председница парламента Маја Гојковић и затом одредила паузу да би се камен изнео из сале, што је касније у скупштинском холу Обрадовић прокоментарисао „да је камен искључен са седнице“.

Што је за Обрадовића био „свети камен“, за посланика Маријана Ристичевића је било „хладно оружје“, а подсетио га је и на камен за купус, што је рекао извештачима у парламенту.

Обрадовићев страначки колега Срђан Ного данас је говорио о наводним „шпијунским центрима“, а извадио је и постер на коме је писало „Протест, вратите нам државу“.

Посланица покрета „Доста је било“ Ана Стевановић нашла је за потребно, с разлогом, да одржи посланицима предавање о томе како треба да се понашају у парламенту, али...     

Завршавајући излагање, међутим, Стевановићевој је, на гласне коментаре посланика, излетело:

“Ма терајте се бре сви у к..ц“, забележио је Блиц.

Тој реченици је претходила њена опаска да „то што су поједини посланици изашли из појединих ријалити шоуа, не значи да треба да праве ријалити од скупштине“.

Због честих „непредвиђених околности“ у сали, микорофон у скупштинском холу, где посланици иначе дају изјаве новинарима, углавном је почео да служи да се представници опозиције жале, или на новинаре, или на политичке противнике, док се ретко могу чути политичке поруке на неку тему.

Због ометања седница, не изостају ни опомене, па ће тако на неким наредним седницама Административног одбора, посланици који су то чинили бити кажњени.

До сада је око 500.000 динара од казни посланика у овом сазиву отишло Фонду за лечење деце у иностранству и народним кухињама на Косову и Метохији.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести