STIŽE 200 STRUČNJAKA: Srbija prvi put domaćin Svetskog kongresa u oblasti medicine
Foto: Nebojša Mandić

STIŽE 200 STRUČNJAKA: Srbija prvi put domaćin Svetskog kongresa u oblasti medicine

Društvo -

U Srbiji će prvi put biti organizovan jedan svetski kongres iz oblasti medicine i to Svetski kongres Perinatalne medicine (WCPM), koji će u Beogradu okupiti oko 2000 stručnjaka iz ginekologije, neonatologije, pedijatrije, anestezije, dečje hirurgije, kardiologije, patologije, genetike iz celog sveta.

Profesor dr Aleksandar Ljubić, koji je izabran za predsednika kongresa, istakao je danas na konferenciji za novinare u Skupštini grada, da je Svetski kongres perinatalne medicine skup najvećeg formata iz ove oblasti i da je velika čast što je Srbija dobila priliku da bude domaćin takvog događaja.

On je dodao da je kongres posebno priznanje našim lekarima u ovoj oblasti i dokaz da pratimo sve svetske trendove u perinatalnoj medicini.

“Eminentni stručnjaci iz 40 zemalja sveta govoriće o brojnim temama vezanim za zdravlje žena, majki i dece: o najvećim košmarima ginekologa, sterilitetu i reprodukciji, carskom rezu i uticaju na novorođenče, da li je 3d ultrazvuk najbolji način za detekciju i procenu fetalne anomalije, razvoju novorođenih beba u rizičnim trudnoćama”, najavio je profesor Ljubić, koji je i zamenik generalnog sekretara Svetske asocijacije za perinatalnu medicine i jedan od najeminentnijih stručnjaka MediGroup, vodećeg privatnog zdravstvenog sistema u regionu. On je istakao da Srbija, u nekim oblastima perinatalne medicine, prati svetske standarde, ali da nema efikasna rešenja za situacije poput učestalosti prevremenog porođaja i povećanog broja trudnoća sa povišenih pritiskom, što čini od 30 do 40 procenata trudnoća.

Na kongresu će biti održani posebni paneli posvećeni Srbiji i zemljama regiona, problemima reprodukcije i njenog značaja za sve ostale aktivnosti, rekao je profesor Ljubić i dodao da će on na skupu predstaviti rezultat svog decenijskog rada i iskustva - grupu procedura i postupaka (SEGO) osmišljenih u cilju poboljšanja opšteg i reproduktivnog zdravlja obnavljanjem funkcije jajnika. Prema njegovim rečima, posle Kongresa će biti usvojena Beogradska deklaracija o pravima majki i deteta kako bi struka, u saradnji sa državom, Ministarstvom zdravlja, unapredila zdravlje majki i dece.

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Novi dokaz protiv Marjanovića? Evo šta je uradio Zoran pre dolaska policije na dan Jeleninog nestanka!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track