Рамљак: Негативан капитал Конзума милијарду евра

ЗАГРЕБ: Ревизорски извештај је показао да је у малопродајном делу Агрокора прошле године остварен нето губитак од 2,2 милијарде куна (293 милиона евра), од чега у Конзуму 1,9 милијарди куна, изјавио је данас ванредни повереник у Агрокору Анте Рамљак.
Epa (Antonio Bat)
Фото: Epa (Antonio Bat)

У малопродајном сегменту ревизија је обухватила Конзум и Тисак, а укупан негативни ефекат у 2015. и 2016. години у том сегменту износио је 2,5 милијарди куна (333 милиона евра, навео је Рамљак, извештава агенција Хина.

Конзум је у 2016, након исправке вредности, имао негативан капитал у износу од чак 7,6 милијарди куна (милијарда евра), рекао је Рамљак, представљајући на конференцији за новинаре резултате ревизије финансијских извештаја компанија из састава Агрокора, које је урадила одиторка кућа ПрајсвотерхаусКуперс, преноси Јутарњи лист.

Он је навео да је губитак Конзума у 2015. износио 1,4 милијарде куна (186,5 милиона евра), док је у извештају Агрокора под вођством Ивице

Тодорића за ту годину била исказана добит у износу од 247 милиона куна (33 милиона евра).

Коментаришући Тодорићеве наводе на блогу да би евентуалних разлика у извештајима могло бити због промена пословне политике, Рамљак је рекао:

Не знам како је могуће да је то разлог када се притом нису могли да се промене рачуноводствени стандарди. То нису тачне претпоставке. Кључна бројка исправка вредности је 10 милијарди куна (1,3 милијарде евра). Овде је засад реч о „рачуноводственим неправилностима“. Када завршимо консолидоване извештаје, рећи ћу да ли размишљам о казненој пријави. Истражитељи ДОРХ-а су упознати с овим бројкама.

Хина преноси да је у пољопривредим предузећима - Беље, ПИК Винковци и Вупик - остварен нето губитак у 2016. години од 300 милиона куна (40 милиона евра), а у прехрамбеним, која обухватају Ледо, Јамницу, Звијезду и ПИК Врбовец - 700 милиона куна (93,2 милиона евра).

У периоду 2015. и 2016. године укупан негативни ефекат на нето добит у пољопривреди достигао је 200 милиона куна (26,6 милиона евра), а у прехрани 1,4 милијарде куна (186,5 милиона евра).

Најзначајнији негативни утицај на добит у 2016. чине резервације од 50 одсто на међусобним потраживањима унутар Агрокор групе, показао је ревизорски извештај.

Рамљак је рекао да ревизија Агрокора коју је направио обухвата 27 друштава, која су обвезници законске ревизије у Хрватској, затим три друштва у Србији и три у БиХ, при чему је обухваћено 99 посто групног прихода и 98 одсто групне добити за 2016. годину.

Захваљујући заштити коју друштвима сада пружа закон о поступку ванредне управе с циљем реструктурирања и наставка пословања, ови извештаји припремљени су по начелу неограничености пословања, истакао је Рамљак, појаснивши да је то важно, јер да нема тог закона, финансијски извештаји би довели у питање будући опстанак целе групе и компанија, односно требало би да се отвори стечајни поступак.

Уколико би се извештаји припремали на ликвидацијској основи, на бази стечаја, губитак вредности по компанијама био би пуно већи, напоменуо је Рамљак.

На новинарској конференцији која је у току, ванредна управа Агрокора представља најважније налазе ревидираних финансијских извештаја за кључне појединачне компаније у саставу Агрокор групе, с изузетком Агрокора д.д.

Из Агрокора, наиме, најављују објаву ревидираног финансијског извештаја Агрокора д.д. и ревидираног консолидованог финансијског извештаја групе Агрокор за почетак идуће недеље, након што буду представљени Привременом већу поверилаца, наводи хрватска агенција.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести