Edi Rama
Profimedia
Edi Rama

Profimedia

Edi Rama, Foto: Profimedia

Albanski premijer Edi Rama danas je u Tirani, u razgovoru sa predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom, lično podržao pripreme za učešće srpskih kompanija na privrednom sajmu koji će krajem novembra biti održan u glavnom gradu Albanije, saopštila je PKS.

Rama je podržao i skupštinu Trgovinsko-industrijske komore Srbija - Albanija, koja će zasedati tokom te sajamske manifestacije i okupiti oko stotinu srpskih i albanskih kompanija.

Predsednik albanske vlade je posebno interesovanje pokazao za aktivnosti Komorskog investicionog foruma na povezivanju poslovnih zajednica i otklanjanju prepreka za bolje poslovanje u regionu, kroz realizaciju 115 mera za sprovođenje višegodišnjeg akcionog plana za regionalni prostor, koje su premijeri Zapadnog Balkana razmatrali na skupu u Draču.

Čadež, koji je predsednik Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, rekao je da je dobra vest da je pet premijera iz regiona - Srbije, Albanije, Crne Gore, Makedonije i kosovski premijer već iz svog najbližeg okruženja imenovali koordinatore za brže sprovođenje akcionog plana za zajednički ekonomski prostor.

"To je bila jedna od ključnih preporuka poslovnog sektora na samitu u Trstu", istakao je Čadež.

Predsednik albanske vlade je, prema rečima Čadeža, izrazio zadovoljstvo i rezultatima bilateralne saradnje na umrežavanju albanskih i srpskih kompanija, postignutim u poslednjih godinu dana, od niškog poslovnog foruma Srbija - Albanija.

Početkom iduće nedelje biće raspisan poziv kompanijama iz Srbije za učešće na sajmu u Tirani, najavio je Čadež.

Prošlogodišnji zajednički nastup 24 kompanije iz Srbije na sajmu u Tirani, podrška političkih rukovodstva jačanju privredne saradnje i posvećenost poslovnih asocijacija regionalnom povezivanju, kako ocenjuje Čadež, doprineo je ovogodišnjem rastu ukupne trgovine - izvoza srpskih proizvoda na albansko tržište i uvoza albanskih u Srbiju, za više od trećine, tačnije 36 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

"Posle foruma u Nišu, nastupa naših kompanija na privrednom sajmu u Tirani i osnivanja bilateralne srpsko - albanske komore, raste broj kompanija koje medjusobno trguju, uvoze i izvoze iz Srbije u Albaniju i obrnuto. Interesovanje je sve veće i već beležimo primere dogovora o formiranju mešovitih kompanija, zajedničkim ulaganjima, raznim vidovima biznis partnerstava", ističe Čadež.

On tokom boravka u Tirani ima niz sastanaka u albanskoj vladi.

Sa ministrom finansija i ekonomije Arbenom Ahmetajem, ministrom turizma i zaštite životne sredine Blendijem Klosijem i ministrom energetike i infrastrukture Damianom Gjiknuriem razgovara o intenziviranju bilateralne privredne saradnje, otklanjanju prepreka za poslovanje i povezivanju kompanija radi daljeg rasta robne razmene, zajedničkih investicija i zajedničkog nastupa na trećim tržištima i tenderima za realizaciju infrastrukturnih projekta.

Komentari (2)

Pera Detlic

05.10.2017 17:47

Ovo nece da izadje na dobro.

ms

05.10.2017 21:50

Moje misljenje je da ekonomija ne sme da trpi nista. Dobra vest