Дачић: Каква столица у УН, за Косово може хоклица

НОВИ САД: Министар спољних послова Ивица Дачић одбацио је наводе да је унутрашњи дијалог припрема да Косово добије столицу у УН или за признавање независности јужне српске покрајине.
dacic konferencija2, tanjug dragan kujundzic
Фото: Ивица Дачић, фото: Танјуг (Драган Кујунџић)

Ако неко мисли да је то припрема за столицу УН или за признавање Косова, тај нема никаквог сазнања о намерама, нити има политичког искуства или је злонамеран, рекао је Дачић за РТВ.

Реч је о томе, каже Дачић, да ми дефинишемо шта би био наш предлог за трајно решење.

Дачић је на питање да ли је за њега тема „столица“ за Косово у УН, рекао: „Каква столица, може хоклица. То не долази у обзир“.

На питање да ли је могуће да Косово добије место у УН, а да Србија не призна независност Косова, Дачић је одговорио да је то немогуће без сагласности Србије.

Шеф српске дипломатије је навео да Косово нема довољан број гласова за чланство у Унеско, те да се сваки дан ради на томе да тако и остане.

Још једном је поновио да Србија неће признати једнострано проглашену независност Косова, али није одбацио да такви притисци постоје.

Постоје два става који су далеко, један је, каже, оно што пише у Уставу, а други је признавање Косова и наводи да и у Приштини постоје два супротна става, а између је, наглашава, живот и стање на терену.

5. октобар превара, где су они сада, а где ја

Председник СПС изјавио је данас да је „5. октобар превара“ финансирана из иностранства и упитао где су сада они који су тај 5. октобар извели, а где је он. 

Дачић се осврнуо на 5.октобар 2000. године и рекао да не честита никоме, али да би вероватно требало да је захвалан лично на томе што се то десило, јер вероватно никада не би постао председник СПС нити би се та партија променила.

Али, морам да кажем - 5. октобар је једна велика превара, не говорим о обичном народу већ о начину на који је припремљен, финансиран из иностранства - говорим о томе да Коштуница није победио и говорим о онима који су извели 5. октобар, рекао је лидер СПС.

Где су они сада, а где сам ја, упитао је Дачић и поручио:

Ја сам на свом месту у својој партији, а они су издали све, и народ  и своје партије, променили су све што су могли да промене...".

Србија неће прихватити једностране акте Каталоније

Министар спољних послова Ивица Дацицћ изјавио је данас да Србија подржава територијални интегритет Шпаније и да неће прихватити никакве једностране акте Каталоније.

"Не желимо да се на примеру Каталоније примени оно што је на Косову", рекао је Дачић, а после разговора са амбасадором Шпаније у Србији.

Шпанија је, каже Дачић, највећи пријатељ Србије у ЕУ и веома често оштрије од нас наступа када је реч о одбрани територијалног интегритета Србије, јер, како истиче, улази у детаље.

Коментаришући изјаву ЕК да је у случају Косова направљен преседан и да је то посебан случај, шеф српске дипломатије наводи да то не може тако, те да ће таквих случајева бити још у Европи.

"Али не желимо да се на Шпанији примени оно што се применило на Србији. То је основна порука”, подвукао је Дачић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести