Додик: Не пропустити ниједан тренутак да обезбедимо статус 

ЗВОРНИК: Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да Срби не смеју да пропусте ниједан тренутак да обезбеде свој статус политичким средствима, водећи рачуна о очувању мира и стабилности.
dodik,
Фото: Милорад Додик/ Дневник (Ф. Бакић)

Додик је новинарима у Зворнику рекао да Срби као народ никада нису престали да буду мета многих који су се, како је рекао, играли нашим судбинама.

"Данас постоји свест и у Србији и у Српској да смо били експеримент и да су се други играли са нашим судбинама, историјом, отимали територије и проглашавали их државом. Ништа нас нису питали, али су нас оптуживали за разне ствари, бомбардовали нас, бацали осиромашени уранијум...", казао је Додик.

Упитан да прокоментарише процене историчара да ће наредна година бити кључна и за Српску и Србију, а да ће Срби бити "главна мета", Додик је рекао да те тврдње вероватно имају упориште у томе што виде да је "Европа заморена, нема снагу коју је имала пре неког времена, да ЕУ има властитих проблема које не може да реши и питање је колико ће у будућности уопште бити кредибилна да успоставља правила која важе за овај простор".

"Да ли данас постоји ЕУ када у њој није Енглеска или када се распада једна од њених чланица? То говорим да би ми овде, с обзиром на то да смо склони да пропуштамо историјске тренутке, били свесни да не смемо пропустити ниједан тренутак који ће нас приближити томе да обезбедимо наш статус онако како ми желимо", истакао је председник Српске.

Подсетивши да САД и њен председник Доналд Трамп поручују да се неће мешати у унутрашње ствари других земаља, Додик је рекао да све то није довољно да се буде авантуриста.

"Ми морамо да водимо рачуна да се очува мир и стабилност и да наш интерес остваримо политичким средствима", нагласио је Додик, пренела је РТРС.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести