Linkovi

Ustavni sud suspendovao sednicu katalonskog parlamenta


Demonstranti drže zastavu Katalonije tokom protesta u Barseloni (3. oktobar 2017)
Demonstranti drže zastavu Katalonije tokom protesta u Barseloni (3. oktobar 2017)

Španski Ustavni sud suspendovao je sednicu parlamenta Katalonije, na kojoj je naredne nedelje trebalo da se glasa o proglašenju nezavisnosti tog regiona.

Sud je saopštio da je pristao da razmotri tužbu koju je podnela katalonska Socijalistička partija koja se protivi secesiji od Španije.

Odlukom Ustavnog suda dodatno je pogoršana jedna od najvećih političkih kriza od uspostavljanja demokratskog sistema u toj zemlji.

Španski premijer Marijano Rahoj prethodno je zatražio od katalanskih vlasti da odustanu od planova za proglašenje nezavisnosti, da bi se izbegla "veća zla".

Rahoj je u intervjuu španskoj novinskoj agenciji EFE pozvao katalonske lidere da se "vrate legalitetu" i da potvrde da "neće biti jednostranog proglašenja nezavisnosti".

Katalonski predsednik Karles Pučdemon u sredu se založio za dijalog, ali je odbio da odustane od planova za proglašenje nezavisnosti naredne nedelje.

Pučdemon je za BBC rekao da će regionalna vlada da deluje kada se prebroje svi glasovi sa referenduma, koji je obeležio nasilan obračun policije sa biračima.

Katalonske vlasti saopštile su da se 90 odsto onih koji su glasali izjasnilo za nezavisnost, na referendumu čije je održavanje Madrid proglasio nelegalnim.

XS
SM
MD
LG