Nemački obaveštajci traže pravo na hakersko uzvraćanje

Tanjug

05. 10. 2017. u 18:23

Nemački obaveštajni zvaničnici pozvali su danas poslanike da im daju veća pravna ovlašćenja za "hakersko uzvraćanje" u slučaju sajber napada stranih sila

Немачки обавештајци траже право на хакерско узвраћање

Free Images Pixabay

Nemački obaveštajni zvaničnici pozvali su danas poslanike da im daju veća pravna ovlašćenja za "hakersko uzvraćanje" u slučaju sajber napada stranih sila, istakavši da su nacionalna i međunarodna saradnja i razmena informacija sve važnije u trenutku kada pretnje postaju globalnije.

Šefovi tri nemačke službe - za spoljno, unutrašnje i vojno obaveštavanje - ukazali su danas, na javnoj sednici parlamentarnog komiteta, da sajber pretnje posebno iziskuju zajednička rešenja, prenosi AP.

Direktor nemačke agencije za unutrašnje obaveštavanje BfV, Hans-Georg Masen, rekao je parlamentarnom nadzornom komitetu da bi trebalo omogućiti uništavanje podataka koji su ukradeni sa nemačkih servera i premešteni na strane servere, kako bi se sprečila njihova zloupotreba, javlja Rojters.


PROČITAJTE JOŠ: Nemačka špijunirala i Belu kuću

Masen je naveo i da trebalo "zaraziti" strane servere kompjuterskim programom, koji bi omogućio veći nadzor nad operacijama usmerenim protiv nemačkih sajber meta.



"U realnom svetu, to bi bilo kao da stranog obaveštajnog agenta preuzmemo da radi za nas...Tako nešto bi trebalo da bude moguće i u sajber svetu", rekao je Masen parlamentarnom komitetu.

Kako je objasnio, to su instrumenti "hakerskog uzvraćanja", ali su oni ispod praga uništavanja ili onesposobljavanja stranog servera.


PROČITAJTE JOŠ: Naše tajne službe radiće kao BND

Nemački zvaničnici su okrivili APT28, rusku hakersku grupu povezanu sa zvaničnom Moskvom, za hakovanje Donjeg doma nemačkog parlamenta maja 2015, kao i za druge sajber napade protiv političkih grupa, pojedinaca ili institucija, podseća britanska agencija.

Šef nemačke službe za spoljno obaveštavanje BND Bruno Kal rekao je danas da "pretnje po Nemačku mogu da budu identifikovane, analizirane i sprečene samo saradnjom agencija", navodi AP.

On je naglasio da nemačke obaveštajne agencije moraju pratiti najnovije tehnološke trendove, "inače će digitalna revolucija ići na ruku samo onima od kojih bi trebalo štititi Nemačku".

Sednici parlamenta je prisustvovao i šef nemačke agencije za vojno obaveštavanje Kristof Gram, napominje američka agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije