DruštvoPolitika

Ružić: Efikasnost i optimalizacija u službi građana

”Novi Pazar zbog svoje multietničnosti odražava bogatstvo koje država Srbija poseduje”, izjavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, koji je danas boravio u Novom Pazaru. Na sastanku u Upravi grada sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem i njegovim saradnicima, ministar Ružić je razgovarao o unapređenju i optimalizaciji jedinica lokalne samouprave, ali i o projektima koji se odnose na reformu iz oblasti poreza na imovinu, kao i o evidentiranju imovine u okviru programa Ekščeing 5 Evropske unije.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić sastanak u gradskoj upravi ocenio je konstruktivnim i sadržajnim. On je istakao da su racionalizacija, optimizacija kadra i stvaranje uslova da grad projektima dobije sredstva za unapređenje konkretnih oblasti, ono na čemu treba raditi ubuduće.

‘’Sa pozicije i u kapacitetu ministra državne uprave i lokalne samouprave mogu da kažem da smo došli do visokog stepena razumevanja u pogledu, ne samo racionalizacije unutar Gradske uprave, nego i optimizacije u smislu da se deficit stručnog kadra koji postoji u Novom Pazaru praktično popuni uz asistenciju resornog ministarstva, Vlade i nadležne vladine komisije’’, kazao je Ružić.

Na satanku je bilo reči i o projektima u vezi sa reformom poreza na imovinu u jedinicama lokalne samouprave, kao i o projektu koji tretira pitanje evedentiranja imovine, a proističe iz projekta Ekčeinž 5.

‘’To su projekti izuzetno značajni za sve lokalne samouprave’’, rekao je Ružić. ‘’Mislim da je grad Novi Pazar vlastan da, ne smao aplicira nego i da dobije, ne tako zanemarljiva sredstva. A opet, ni ta sredstva nisu toliko važna koliko je važna činjenica da će to biti put, način orijentir, da se sistem dovede u red’’.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kazao je da je ministar upoznat sa izazovima pred kojim se lokalna samouprava nalazi ali i mogućnostima koje u pogledu rešavanja tih izazova ima.

‘’Podrška Ministarstva je jasna. Mogućnost da grad aplicira za sredstva na nekim projektima takođe postoji, što je sve skupa za nas izuzetno značajno“, istakao je gradonačelnik Biševac. On je takođe naglasio da će oživljavanjem servisa elektronske uprave sem na transparentnosti, službe lokalne uprave puno dobiti i u pogledu efikasnosti.

Nakon sastanka u Upravi grada, ministar Ružić je izrazio zadovoljstvo što će, na Svetski dan učitelja, biti u prilica da pozdravi brucoše Učiteljskog fakulteta u Novom Pazaru, univerziteta u Beogradu.

S.Lj.

Podeli