Linkovi

Izneverena očekivanja petooktobarskih promena


Pripadnik opozicije sa zastavom DOS-a ispred Skupštine Jugoslavije, 5. oktobar 2000.
Pripadnik opozicije sa zastavom DOS-a ispred Skupštine Jugoslavije, 5. oktobar 2000.

Na 17. godišnjicu petooktobarskihg promena taj se događaj jedva pominje u javnosti - na vlasti su danas oni koji su tada bili u strankama koje su srušene sa vlasti 5. oktobra 2000. godine, dok su pobednici tog događaja danas u opozciji.

Peti oktobar jedan od najvažnijih datuma u modernoj istoriji Srbije, ocenio je danas predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac i dodao da je tada odbranjeno ono što je najsvetije građanima - njihov glas i da su postavljeni temelji moderne Srbije, koja, kako je rekao, sada ne postoji.

Na konferenciji za novinare povodom 17. godišnjice petooktobarskih promena, koju je održao ispred Doma Narodne skupštine, Šutanovac je istakao da sada žale što u simboličnom smislu nije došlo do adekvatne lustracije 6. oktobra.

Lider DS-a je rekao da su građani na izborima 2000. glasali kako bi slomili nakaradnu vlast, a protiv ratova, bede, nemaštine, izolacije.

"Kao što neki žele da revidiraju istoriju prošlog veka, danas neki žele da revidiraju istoriju i da kažu da 5. oktobar nije bio jedan od najznačajnijih datuma. I nažalost, takva je većina danas u parlamentu, i oni se na jedan način izrugavaju građanima Srbije koji su 5. oktobra izašli protiv tog i takvog sistema", rekao je Šutanovac.

A u intervjuu Novom magazinu, prvi predsednik DS-a i aktivni učesnik petooktobatskih događaja Dragoljub Mićunović je ocenio da je šokantno sa koliko se drskosti falsifikuje nedavni događaj u kojem je učestvovalo toliko mnogo ljudi, ali da je takođe šokantno što na to niko ne reaguje.

Po rečima Mićunovića, za 5. oktobar se vezuju izneverena očekivanja, ali kao je podsetio, i drugi važni svetski događaji, poput Francuske i Oktobarske revolucije su takođe donele manje od očekivanog.

"Očigledno ove nove vlasti žele da zaboravom ponište, između ostalog i deo svoje prošlosti, ali i značaj koji 5. oktobar imao. Treba razlikovati neke stvari oko 5. oktobra. Prvo, glavni akter 5. oktobra nije bilo ni inostranstvo, nije bilo isključivo ni stvar nekoliko lidera DOS-a. To je bila stvar naroda", istakao je Mićunović.

On je rekao da uprkos svemu, neke stvari iz vremena 5. oktobra ostaju zabeležene, a jedna od njih je i evropska orijentacija Srbije. Nijedna vlast posle petog oktobra se nije usudila da to poništi, istakao je Dragoljub Mićunović.

XS
SM
MD
LG