Vanredno stanje u Kaliforniji zbog ogromnih požara

Guverner američke savezne države Kalifornije Jerry Brown proglasio je vanredno stanje u tri okruga nedaleko od San Franciska zbog 14 velikih požara koji gutaju sve pred sobom, prenose agencije pozivajući se na lokalne medije.

Najgore je u poznatim vinogradarskim područjima Napa i Sonoma, gdje je evakuisano više od 20.000 ljudi.

Lokalni vatrogasni komandant Ken Pimlott rekao je da su veliki požari progutali čak 1500 objekata. Deseci ljudi završili su u bolnici, najmanje jedna osoba je poginula, a ima i nestalih.

“Nažalost, to su konzervativne procjene. Požari potpuno razaraju čak osam okruga u sjevernoj Kaliforniji”, rekao je Pimlott.

Barry Biermann, šef vatrogasaca u Napi, kazao je da je na njegovom području izgorjelo više od 50 građevina.

Teške posljedice po privredu

Dramatično je i u okrugu Calistoga, gdje je vatra progutala nekoliko građevina, a više osoba završilo je u bolnici zbog teških opekotina.

Vatra će ostaviti i teške posljedice po privredu te regije s obzirom na to da je to područje širom svijeta poznato po vinogradima.

Američki meteorološki zavod izdao je uzbunu i za cijelu Zaljevsku oblast San Franciska zbog toga što jaki vjetrovi nose crni dim na to područje.

Ovaj požar na području Nape, navodi CBS, možda je najveći od onog iz 1981. godine, kad je uništeno 65 građevina, a ukupna šteta procijenjena je na 36 miliona dolara.

Izvor: Al Jazeera i agencije