Galerija Matice srpske i "Dnevnik" dobitnici Oktobarske nagrade

Galerija Matice srpske i list "Dnevnik" dobitnici su Oktobarske nagrade, dok su Dom zdravlja "Novi Sad" i svetski i evropski šampion u savate boksu Goran Bajšanski dobitnici Novembarske povelje za 2017. godinu.
Galerija Matice srpske i "Dnevnik" dobitnici Oktobarske nagrade
Foto: 021.rs
To je saopštila Komisija za obeležavanje praznika Skupštine grada, a ko je sve bio kandidovan za Oktobarsku nagradu, možete pročitati OVDE.
 
Galeriju Matice srpske za Oktobarsku nagradu predložio je Univerzitet u Novom Sadu, a podršku su dali Biblioteka Matice srpske, Srpska akademija nauke i umetnosti, ogranak u Novom Sadu, Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture, Predškolska ustanova "Radosno detinjstvo", Srpska pravoslvna Crkvena opština novosadska i Turistička organizacija Grada Novog Sada. U inicijativi je između ostalog navedeno da je Galerija Matice srpske jedan od najstarijih i najbogatijih nacionalnih umetničkih muzeja u regionu i istovremeno moderan evropski muzej. Galerija Matice srpske je osnovana 1847. godine u Pešti u okviru Matice srpske, najstarijeg srpskog književnog, naučnog i umetničkog društva.
 
List "Dnevnik" za Oktobarsku nagradu predložili su akademici Srpske akademije nauke i umetnosti ogranak u Novom Sadu - akademik Stevan Pilipović, akademik Miro Vuksanović i akademik Teodor Atanacković. U obrazloženju je navedeno da je "Dnevnik", koji ove godine puni 75 godina, najstariji dnevni list na srpskom jeziku koji izlazi u Vojvodini, a drugi po starosti u Srbiji, te list koji je otvoren za nove ideje, uvek spreman da doprinese razvoju društva, nauke, kulture.
 
Dom zdravlja "Novi Sad" za Novembarsku povelju je predložilo Društvo lekara Vojvodine Srpskog lekarskog društva. U incijativi se kaže da je pružanje zdravstvenih usluga u Domu zdravlja "Novi Sad" intenzivno i dostupno, da je u periodu od 2012. do 2016. godine za 25 odsto porastao broj pruženih zdravstvenh usluga, da je smanjen crni bilans obolevanja i umiranja od bolesti koje se mogu na vreme otkriti i lečiti, da ima veliku ulogu u premošćavanju primarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite, da su tokom prethodne godine sve službe Doma zdravlja pružile 6.303.069 raznovrsnih usluga, što Dom zdravlja "Novi Sad", ustanovu koja ove godine obeležava 50 godina postojanja, svrstava u čuvara kapije zdravstvenog sistema, te da nagrada pripada svim građanima i zaposlenima u Domu zdravlja za svoj predan rad i uložen trud tokom 50 godina rada i čuvanja zdravlja Novosađana.
 
Svetskog i evropskog šampiona u savate boksu Gorana Bajšanskog za Novembarsku povelju su predložili novinarka i sportistkinja Sandra Zekić, Gradski rukometni savez Novog Sada, Savate klub "Vojvodina", Ekološko-humanitarno udruženje "Čepom do osmeha", Fondacija Tijane Jurić i Savate savez Srbije. U inicijativi se između ostalog navodi da Bajšanski promoviše sport i svoj grad, da organizuje i učestvuje u nizu humanitarnih akcija, pomaže slična udruženja i učestvuje u manifestacijama humanitarnog i sportskog karaktera.
 
Oktobarska nagrada dodeljuje se povodom obeležavanja 23. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada. Novembarska povelja dodeljuje se povodom obeležavanja 9. novembra 1918. godine, dana kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad i 25. novembra 1918. godine, dana kada je Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.
 
Komisija je predloge za najviša gradska priznanja uputila Skuštini grada, a konačnu reč daće odbornici na svečanoj sednici Skupštine grada, koja će biti krajem oktobra. 
  • Danica

    10.10.2017 16:46
    Taman toliko

    Dnevnik se taman toliko srozao da je ispunio kriterijume za dobijanje Oktobarske nagrade grada Novog Sada.
  • Zašto

    10.10.2017 13:03
    Zašto
    Zašto se ovo dešava ustanove kulture predlažu druge ustanove kulture (koje se valjaju u parama iz budžeta), btw Matica je odbila da ugosti Anti-fašiste.
  • Joka

    10.10.2017 11:40
    Nagrada koja je u očima svakog normalnog čoveka pala na najniže moguće grane godinama unazad.
    Spisku nedostaju novosadska policija (i komunalna) koja veoma uspešno rešava probleme građana, tužioci i sličnim im koji oslobađaju kriminalce, a iznad svega finansijeri i graditelji Žeželjevog mosta.Njima dugujemo posebnu čast.
    Pozdrav svim dobrim ljudima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti