Кинези ће градити индустријски парк 2018. у Борчи

ПЕКИНГ: Српско-кинески индустријски парк у Београду биће изграђен у Борчи и простираће се на 320 хектара, а министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић је данас у Пекингу изјавио да би радови требало да почну 2018. године.
1
Фото: Tanjug

Парк ће бити изграђен поред Пупиновог моста и у парку ће, према израђеној студији изводљивости, бити отворено више од 1.000 високотехнолошких компанија са потенцијалом отварања неколико десетина хиљада нових радних места.

Поповић је након састанка са руководиоцима компаније Чајна Роуд енд  Бриџ Корпорејшн (ЦРБЦ), која ће градити парк, рекао новинарима ће пројекат бити вредан око 300 милиона евра и да ће га финансирати три велике кинеске банке: Експорт - импорт, Банка за развој и Кинеска банка за изградњу.

Пројекат ће се, како каже, реализовати у три фазе: прва вредна око 120 милиона, друга 100 милиона и трећа 80 милиона евра.

Поповић је нагласио да ће то бити најсавременији парк у коме ће бити присутне све велике компаније из региона.

Према његовим речима, меморандум о заинтересованости за учешће у овом парку је већ потписало више од 40 великих кинеских компанија.

"Врло смо конзервативни по питању рокова, желимо да у овој години учинимо напор да потпишемо комерцијални уговор. Радови сигурно могу да започну следеће године", навео је Поповић.

Поповић, који је председник радне групе за реализацију тог пројекта, одржао је радни састанак са ЦРБЦ на коме су размотрени сви елементи који би трбало да буду у новом индустриско - технолошко парку у Београду.

"Радна група и представници кинеске стране имају заједничко мишљење о кључним темема. Паметна индустријализација, нове тхнологије, роботика, иновације је нешто сто треба да буде у основу парка и наравно сва подршка. У октобру и новембру треба да дођемо врло близу конацног решења, до последњег усаглашеног елемента пројекта и можемо очекивати ове године или на самом почетку следеће године потписивање комерцијалног уговора", казао је он.

Поповић је рекао да су паметна индустријализаија, роботика и иновација нешто што треба да буде у основи будућег индустријског парка, а он је данас одржао и састанак с председником ЦРБЦ-а Ду Фејиемик ЦРБЦ и директором те компаније Донг Фу Тангом.

Танг је захвалио министру Поповићу на поверењу, баводећи да је његова компанија једна од пет највећих компанија у свету, да је део велике групе , те да има преко 60 година искуства на међународним пројектима. 

"Што се тиче самих индустријских паркова, имамо већ више од 20 у свету, имамо искуство у управљању и градњи паркова, на пример у Пакистану. Поштујемо ову прилику коју имамо. На састанку смо дали извештај ста смо урадили на припремама у претходних годину дана.

Разговарали смо са доста кинеских компанија које имају намеру да инвестирају у Србији, на пример компанија у Шангају која се бави производњом гума, сви се надају да ће наш пројекат што пре да крене", рекао је Танг.

Додао је да се преговори морају убрзати како би што пре дошло до споразума, те поручио да, ако све буде како треба, градња ће почети наредне године. 

"Парк ћемо ми градити, и то ће бити наша инвестиција, али и поједине компаније које радити у парку заинтересоване су да уложе у градњу. 

Циљ нам је да заједно са Владом Србије учествујемо у реиндустријализацији Србије и допринесемо развоју Србије, поруцио је Танг те изразио наду да ће Влада Србије дати одличне услове за компаније које ће у парку пословати и да ће нам помоћи са земљиштем и инфраструктуром.

"Очекујемо и да учествују у управљању овим пројектом како би били још успешнији", навео је Танг.

Српско-кинески индустријски парк у Београду је пројекат који је уз подршку кинеског државног руководства иницирао тадашњи премијер, а сада председник Србије, Александар Вучић током посете Кини 2015. године.

У новембру 2015. потписан је меморандум о разумевању између владе и ЦРБЦ о реализацији тог пројекта, а у мају 2017. протокол о сарадњи на развој Српско- кинеског индустријског парка у Београду.

Израђена је студија изводљивости пројекта од стране ЦРБЦ.

У септембру 2017. је формирна Радна група за реалиаицју тог пројекта, а на челу је министар Поповић.

ЦРБЦ је изградио мост преко Дунава између Земуна и Борче, а ангажован је и на изградњи аутопута на Коридору 11, на деоници Сурчин - Обреновац.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести