Vesti

0

Dačić: Zejednička poseta ministara Švedske i Finske da služi kao primer

Autor: MIM

Izvor: Beta

Dačić: Zejednička poseta ministara Švedske i Finske da služi kao primer

Izvor: Foto: Z. Raš

"To je za nas malo čudno jer pokazuje da susedne zelje mogu da budu u dobrim odnosima", rekao je Dačić posle sastanaka sa ministrima spoljnih poslova Švedske Margot Valstrom i ministrom spoljnih poslova Finske Timom Soinijem.

Dačić je zahvalio Švedskoj i Finskoj na podršci evropskim integracijama Srbije.

Ministar spoljnih poslova Finske poručio je danas da Srbija ima prijatelje i da je ako ispuni uslove doborodošla u EU.

On je naveo da je jasno da u regionu ima problema ali da mir i saradnja obezbeđuju prosperitet. On je ocenio da postoji optimizam i da se u tom smeru treba kretati.

"Ne može se menjati istorija, ali smatram da mi, kao politički lideri, dugujemo našim narodima i pre svega mladim ljudima da stvorimo uslove da život bude bolji", rekao je Soini.

On je rekao da dijalog nije jednostavan, ali da je neophodnost "čak sa onima kojima niste u najboljima odnosima".

Ističući podršku reformama u Srbiji, ministarka spoljnih poslova Švedske Valstrom je rekla da "slavimo 100 godina diplomatskih odnosa i ostajemo posvećeni i angažovani prijatelji".

Prema njenim rečima, EU je motivacija za mlade ljude jer znaju da postoji perspektiva probližavanja i jednog dana članstva u EU.

Dačić je naveo da je Švedska vodeća zemlja u bespovratnoj i razvojnoj pomoći Srbiji i da je za razne namene Srbiji dala 250 miliona evra.

Kako je rekao, na sastanku je bilo reči o sutuaciji u regionu i gostima je preneo da su spoljnopolitički prioriteti Srbije EU, regionalna stabilnost, mir i želja da se neke aktuelne teme poput migranata i terorizma "stave ad akta".

"Kroz Srbiju je prošlo više od milion migranata, mi smo se prema njima odnosimo humano, a oni nisu pravili probleme", rekao je Dačić.

On je naveo da u Srbiji ima tri do četiri hiljade migranata i da se Srbija "bori s tim i izdržava taj teret", ali da to neće moći ako propadne sporazum EU i Turske, a Mađarska i Hrvatska zatvore granice.

Na sastanku je dogovoreno da se i dalje unapređu odnosi sa Švedskom i Finskom, a ministar spoljnih poslova Srbije je naveo da bi voleo da "naš život bude toliko dosadan".

"Francuski filozof Moneskje je rekao da su srećni oni narodi koji imaju dosadnu istoriju", rekao je Dačić.

Finski ministar je u Beogradu uputio čestitke Srbiji na plasmanu za Svetsko prvenstvo u fudbalu.

 

Dačić razgovarao s turskim ministrima o bilateralnoj saradnji

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić razgovarao je danas u Beogradu s turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom i turskim ministrom za evropska pitanja Omerom Čelikom o bilateralnoj saradnji i evropskim integracijama, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Srbije.

"Sagovornici su se saglasili da su bilateralni odnosi na visokom nivou, kao i da će predstojeći sastanak delegacija na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, sa jedne, i predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, sa druge strane, dodatno doprineti unapređenju saradnje u oblastima od zajedničkog interesa", navodi se u saopštenju.

Posle plenarnog sastanka predviđeno je potpisivanje Deklaracije o osnivanju Visokog Saveta za saradnju kao i drugih međudržavnih dokumenata.

Erdogan, koji predvodi tursku delegaciju, boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji.

 

Dačić razgovarao s crnogorskim kolegom Srđanom Darmanovićem

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Crne Gore Srđanom Darmanovićem o bilateralnim temama od zajedničkog interesa, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.U "prijateljskom i otvorenom" razgovoru ministri su se takođe saglasili da su bilateralni odnosi na viskom nivou.

U razgovorima je iskazana spremnost za nastavak saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa, pre svega na planu ekonomije, saobraćaja, infrastrukture i turizma, navodi se u saopštenju.

Ministri su razgovarali i o aktuelnim regionalnim i međunarodnim temama.

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović uputio je poziv Dačiću da poseti Crnu Goru.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR