Ekonomija

1

Popović sa predstavnicima kompanije iz Pekingu o izgradnji srpsko-kineskog industrijskog parka

Autor: MIM

Izvor: Beta

Popović sa predstavnicima kompanije iz Pekingu o izgradnji srpsko-kineskog industrijskog parka

Izvor: Foto: Beta/Vlada Srbije

Na sastanku sa predsednikom CRBC Duom Feijem i direktorom ove kompanije Dong Fu Tangom, Popović je razgovarao o modelu zajedničkog upravljanja parkom, finansiranju njegove izgradnje, infrastrukturi, kao i o tehnološkom i inovcionom konceptu i kompanijama koje bi trebalo da rade u okviru parka, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Popović je istakao da je Srbija veoma zainteresovana za realizaciju tog projekta jer je to šansa za dolazak novih tehnologija i otvaranje novih radnih mesta.

"To je način da u Srbiju privučemo uspešne kineske i svetske visokotehnološke kompanije koje bi u našoj zemlji pokrenule proizvodnju i otvorile svoje istraživačke i razvojne centre. Time obezbeđujemo tehnološki i ekonomski rast Srbije, kao i otvaranje novih radnih mesta za naše mlade inženjere", naglasio je Popović.

On je objasnio da će se park nalaziti pored Pupinovog mosta u Borči u Beogradu i da će se prostirati na površini od 320 hektara.

Po njegovim rečima, prema izrađenoj studiji izvodljivosti u parku će biti otvoreno više od hiljadu visokotehnoloških kompanija sa potencijalom otvaranja preko deset hiljada novih radnih mesta.

Reč je o investiciji vrednoj preko 300 miliona evra, koja će kako je Popović naveo biti realizovana u tri faze.

Projekat izgradnje bi trebalo da finansiraju tri kineske banke, a 40 kineskih kompanija "već je izrazilo spremnost da otvori svoju proizvodnju u industrijskom parku u Beogradu", rekao je Popović, a prenosi se u saopštenju.

Kineska CRBC je jedna od četiri najveće kineske državne kompanije, a najveća u sektoru izgradnje infrastrukture. Ta kompanija ima preko 50 svojih predstavništava u zemljama Azije, Afrike, Evrope i Severne i Južne Amerike.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Jovan

Kina je u ekonomskoj ekspanziji i Srbija mora iskoristiti prijateljstvo sa Kinom. Ovaj projekat moze da popravi ekonomsko stanje u Srbiji.