Biciklistički savez Vojvodine pred gašenjem zbog tužbi MUP-a

Biciklističkom savezu Vojvodine (BSV) preti gašenje ukoliko bude presuđeno po tužbama koje je protiv njih podnelo Ministarstvo unutrašnjih poslova, a zbog neisplaćenih računa za angažovanje policajaca na takmičenjima i manifestacijama.
Savez, koji okuplja biciklističke klubove u Vojvodini trenutno vodi četiri sudska spora sa MUP-om, vredna dva miliona dinara (bez zateznih kamata i troškova suđenja) i ukoliko bi ih izgubio, biciklističke trke kroz Vojvodinu mogle bi da postanu prošlost jer bi se BSV kao organizacija urušio.
 
Problem prevazilazi razmere Vojvodine, s obzirom na to da se i u drugim krajevima Srbije suočavaju sa sličnim problemom.
 
Osnovni problem je to što ovdašnji zakoni ne prepoznaju biciklizam kao sport na drumu, pa da bi uopšte izašli na trening klubovi moraju svaki put da traže dozvolu nadležnih. Nebojša Subić iz Biciklističkog saveza Vojvodine kaže za 021.rs da zbog izostanka razumevanja nadležnih jedan olimpijski sport, posle više od veka tradicije u Vojvodini, praktično odlazi u stečaj.
 
"Biciklistički sport je u problemu nekoliko godina u nazad, od onog trenutka kada su počeli da stižu računi za angažovanje policijskog obezbeđenja na međunarodnim trkama, a potom i utuženja. Drugim rečima, polako se administrativnim putem gasi biciklistički sport, jer niko od biciklističkih klubova koji su tradicionalno organizovali trke nema finansijska sredstva. To nije komercijalna priča da bi lako mogla da pokrije troškove policije", poručuje Subić.
 
Kako kaže, najveći "greh" biciklističkog sporta u Srbiji je taj što se on kod nas ne prepoznaje kao dovoljno komercijalan. Dok se novac građana sliva u fudbalske klubove poput Crvene zvezde i Partizana, biciklistički, ali i drugi nekomercijalni sportovi, dobijaju tek mrvice.
 
Uveliko se u javnosti spekuliše o tome da li "večiti" za organizovanje derbija uopšte dobijaju fakture MUP-a, jer policajci, čiji broj na derbiju premašuje nekoliko hiljada, tu mogu da budu i po službenoj dužnosti. Zbog toga bi apsurdno delovala situacija u kojoj organizatori događaja sa visokim rizikom ne plaćaju angažovanje policije, dok oni koji, kako kažu u Savezu, promovišu sport, bez nasilja, moraju da plaćaju visok ceh. 
 
"Prema svemu sudeći biciklizam nije komercijalno zanimljivim strukturama vlasti. U svetu se upravo na komercijalnim osnovama organizuju velike biciklističke trke, ali je tamo sistem omogućio da sportovi žive od reklama, ugovora sa televizijama, a u Srbiji to nije slučaj", dodaje Subić za 021.rs.
 
Ni u Ministarstvu unutrašnjih poslova, kao ni u Ministarstvu omladine i sporta, nisu odgovorili na pitanja portala 021 koja su se odnosila na slučaj BSV-a, ali i na to da li dva najveća kluba plaćaju angažovanje policajaca na utakmicama, kao ni na to da li imaju sličnih problema sa klubovima iz ostalih sportova.
 
Predsednik Sportskog saveza Vojvodine Slobodan Boškan kaže za 021.rs da je Biciklistički savez Vojvodine značajan sam po sebi, jer predstavlja strukturu jednog sporta u Vojvodini. 
 
"Bilo bi veoma značajno da se pronađe način kako da Savez opstane i da funkcioniše. Kada je reč o samoj organizaciji trka i sporova, to ne mogu da komentarišem, jer mi kao Sportski savez Vojvodine nismo učestvovali u tome, pa nemam dovoljno saznanja. BSV je u sastavu našeg saveza, ali nam se nisu direktno obraćali. Mi bismo voleli da možemo da im pomognemo, ali smatram da bi uključivanje krovnog, nacionalnog saveza sada bio najbolji korak. Nacionalni savez ima mogućnost i kapacitet da o ovom slučaju pregovora sa Ministarstvom omladine i sporta. Definitivno najgori mogući scenario je da dođe do gašenja Biciklističkog saveza Vojvodine", poručuje Boškan. 
 
Biciklistički savez Vojvodine se obraćao ministarstvima, tražio je sastanak sa ministrom Nebojšom Stefanovićem, ali do toga nije došlo. Razgovore su vodili predstavnici MUP-a, Ministarstva omladine i sporta i Ministarstva finansija.
 
BSV je, prema Subićevim rečima, tražio bilo kakvo rešenje za postojeći problem, ali se sve završilo na razgovorima. Između ostalog, kako navode, Savez je ukazivao i na zakonska ovlašćenja kojim bi se događaji od interesa za Republiku, Pokrajinu ili Grad oslobodili plaćanja policijskog prisustva.
 
"Čitava priča nema samo sportski, nego i društveni aspekt. Mi se bavimo edukacijom, ukazujemo na to da loše izabran bicikl, koji ne odgovara proporcijama osobe, može da ugrozi zdravlje. Učimo ljude kako da pravilno koriste svoje prevozno sredstvo, jer ako to ne čine kako bi trebalo, onda ugrožavaju i druge. Te stvari se ne prepoznaju. Kada se sve to sagleda, postavlja se pitanje zbog čega bi neko organizovao zdrave sportske događaje kada mu se daju nameti koje ne može da izdrži?", pita se naš sagovornik.
 
U Savezu dodaju da će nastaviti da traže rešenje, ali i da vrše pritisak na institucije sistema. Na kraju, dodaje Subić, postoji i mogućnost da se svi oni koji su se bavili biciklizmom posvete nekoj drugoj profesiji, te de ovaj sport jednostavno više ne živi u Vojvodini i Srbiji.
  • Policijski službenik

    16.01.2018 10:24
    MUP
    Kada je 2016. godine održavana 56. međunarodna trka kroz Srbiju, VI etapa 19.06.2016. - Ratina - Vitkovac - Kragujevac - Svetinja - Topola - Mladenovac - Banja Selters, angažovani su na ruti puta kroz Kragujevac, policijski službenici PU Kragujevac iz Odeljenja policije, saobraćajna policija i kriminalistička policija.
    Za navedeno obezbeđenje po osnovu " službene dužnosti", nismo dobili nikakvu nadoknadu za navedeno angažovanje.
    Angažovanje je trajalo dva časa.
    Lale, sose, pa Vi barem imate široke, lepe bulevare, staze za vozila, pešake, bicikliste, milina, eee, a u Šumadiji, malena ulica, za sada uspevamo da nekako svi stanemo na malen put, jeste malo tesno, ali mogu Vam reci vrlo izazovno i inspirativno, pogotovo u vreme gužve.
  • @Marko

    12.10.2017 08:21
    Inicijativa nema nikakve veze sa biciklizmom.
  • Недељко

    11.10.2017 11:00
    Обезбеђење поноса
    Да ли наш "понос" када парадира плаћа ангажовање МУП-а?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Sport

Bandović: Pobedili smo na karakter

Trener fudbalera Vojvodine Božidar Bandović rekao je da je ekipa uprkos zgusnutom rasporedu i kadrovskim problemima pokazala karakter u pobedi nad TSC od 3:2 u 30. kolu Super lige Srbije.

Vojvodina pobedom promovisala titulu

Košarkaši Vojvodine su u 30. kolu Košarkaške lige Srbije u Kraljevu sa 99:91 savladali tim Sloge i tako pobedom, 26-om iz 30 ligaških susreta, obeležili osvajanje prvog mesta.

Rekordna pobeda košarkaša Vojvodine

Košarkaši Vojvodine su u 29, pretposlednjem, kolu Košarkaške lige Srbije, nakon uverljive igre u tri četvrtine utakmice, savladali zemunsku Mladost sa 97:57.

Remi Voše i Čukaričkog

Fudbaleri Vojvodine odigrali su večeras na svom terenu nerešeno 1:1 protiv Čukaričkog, u utakmici 28. kola Superlige Srbije.