Hrvatska osniva istražnu komisiju za Agrokor

Hrvatski sabor, Sabor, Zastupnici
Do dogovora dvije najveće stranke došlo je nakon višemjesečnog otezanja (EPA)

Predsjednici saborskih zastupničkih klubova HDZ-a Branko Bačić i SDP-a Arsen Bauk potvrdili su u utorak u Hrvatskom saboru da su postigli dogovor o osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor i izboru tri člana Ustavnog suda.

“Dogovorili smo da sutra pristupimo izboru sudaca Ustavnog suda i osnivanju i imenovanju članova istražnog povjerenstva za Agrokor. Najprije ćemo raspraviti amandmane SDP-a da povjerenstvo s radom počne 30. listopada i da se utvrđuje sastav istražnog povjerenstva”, rekao je Bačić novinarima.

Potvrdio je da bi na prijedlog SDP-a predsjednik povjerenstva bio Orsat Miljenić.

Nakon toga bi glasovali o amandmanima i odluci o osnivanju povjerenstva, te amandmanu Odbora za Ustav o stupanju na dužnost sudaca Ustavnog suda, s obzirom na to da se u postojećoj odluci navodi datum 21. srpnja.

Stranački konsenzus

Novim amandmanom definiralo bi se da suci Ustavnog suda stupaju na dužnost dan nakon donošenja odluke u Saboru, pojasnio je Bačić.

“Nakon toga poimenično ćemo glasovati o svakom od tri kandidata za ustavne suce posebno, čime bi se okončao sedmomjesečni postupak izbora sudaca i omogućilo da Ustavni sud radi u punom sazivu. Dogovorili smo se da ćemo za obje točke dnevnog reda imati najmanje 110 glasova zastupnika”, kazao je Bačić, kako prenosi Hina.

Bauk je potvrdio Bačićeve riječi i izrazio zadovoljstvo što će Sabor od srijede omogućiti nesmetan rad institucije kao što je Ustavni sud i osnovati istražno povjerenstvo.

Upitan je li bilo teško dogovoriti se, s obzirom na višemjesečna otezanja, Bauk je odgovorio da su se dogovorili ne odgovarati na pitanja kako ne bi izazivali dodatne polemike.

“Nakon što obavimo glasovanje bit će vremena da svatko obrazloži svoja politička stajališta”, rekao je Bauk.

S njegovim se riječima složio Bačić, istaknuvši kako je važno da su uspjeli osigurati konsenzus o tim dvjema temama te da je dobro postići stranački konsenzus kad se biraju ustavni suci, imajući u vidu da je za to potrebna dvotrećinska većina.

“Možda smo to mogli postići i prije, ali najvažnije je da smo ipak omogućili sucima Ustavnog suda prije isteka mandata da mogu nastaviti s radom”, rekao je.

Ispitivanje svih okolnosti od osnivanja Agrokora do danas

Bauk je odbacio tumačenje po kojem su se o istražnom povjerenstvu dogovorili zbog objave revizijskog izvješća za Agrokor kako bi izbjegli negativne reakcije javnosti, ustvrdivši da su dogovor postigli prije nego je izvješće objavljeno.

Potvrdili su da će istražno povjerenstvo za Agrokor, kako stoji u odluci o osnivanju, ispitivati sve okolnosti od dana osnivanja koncerna do danas, a način i dinamiku rada utvrdit će istražno povjerenstvo, koje po zakonu u roku šest mjeseci mora provesti istragu i predložiti zaključke plenarnoj sjednici.

Bačić i Bauk izrazili su nadu da će, zbog težine i važnosti situacije, povjerenstvo ozbiljno shvatiti i odgovorno obaviti zadaću koja mu je povjerena.

Na konstataciju novinara kako “njih dvojica sada nastupaju kao dobri partneri, što je potpuno nadrealno”, Bačić je uzvratio da govore u ime dva najveća kluba u Saboru, koja su se, uz određene probleme u proteklih nekoliko mjeseci, dogovorili o izboru ustavnih sudaca i istražnom povjerenstvu i “ništa više ni manje od toga”.

“Kako bi sutra dvotrećinskom većinom izabrali sve što su dogovorili, bolje im se danas manje svađati, da neka teška riječ ne bi poremetila dogovor”, dometnuo je Bauk. 

“To je dobro i loše”, pojasnio je, “dobro jer smo svjesni ozbiljnosti situacije, a loše zato što je to možda krhko, pa je bolje birati riječi.”

Bačić: ‘Pobijedili su svi’

“Sutra ćemo imati istražno povjerenstvo i ustavne suce i nakon toga nastavit ćemo se svađati nesmiljenom žestinom, kao i do sada”, obećao je Bauk.

Na pitanje je li to pobjeda SDP-a Bauk je kazao da bi potvrdnim odgovorom mogao ugroziti dogovor, a to ne bi htio jer je važnije da institucije funkcioniraju nego tko je u ovoj partiji šaha izvukao remi ili tko je pobijedio.

Bačić je naglasio da HDZ nije popustio jer im je od prvog dana bilo važno izabrati ustavne suce, za što im je trebao partner, odnosno da i kolege iz SDP-a glasuju za ustavne suce.

Podsjetio je na najavu HDZ-a da će, ako ne dođe do dogovora sa SDP-om, sam krenuti u izbor članova istražnog povjerenstva, te zaključio da su “pobijedili svi jer su izabrani suci i osnovano je povjerenstvo, pa ne vidi ni poraženog ni pobjednika”.

Izvor: Agencije