Josip Broz Tito
Alo!
Josip Broz Tito

Alo!

Josip Broz Tito, Foto: Alo!

Nekadašnja Titova vila u Samoboru, u kojoj Broz decenijama živi, prostire se na 35.000 kvadratnih metara i poseduje voćnjake, vinograde i kuće, prenosi HRT.

Kako se navodi, Broz mlađi nema pravnu osnovu za korišćenje tog poseda, jer je on od aprila 1998. godine u državnom vlasništvu.

Iako tvrdi da ga u poslednjih 20-tak godina niko nije pozvao da tu nekretninu preda i vrati državi, navodi se da je Državno tužilaštvo još 2000. godine pozvalo Aleksandra Broza da u roku od 30 dana preda državi sve nekretnine u Samoboru, što on nije učinio.

U maju 2001. godine vlada Ivice Račana je baš te nekretnine dala na upravljanje predsedniku, a takvo stanje je bilo sve do prošle godine, kada je iz kabineta hrvatske predsednice nekretnina vraćena Kancelariji za upravljanje državnom imovinom, koja je prerasla u Ministarstvo.

Ministarstvo državne imovine uputilo je poziv DORH-u da pokrene postupke za vraćanje u posed nekretnine koju koristi bespravno gospodin Broz, ali i radi naplate protivpravno stečene koristi, izjavio je za HRT ministar državne imovine Goran Marić.

Prema prvoj proceni, nekretnine su vredne oko milion evra, a Ministarstvo državne imovine tražiće da se plati naknada za korišćenje nekretnina u poslednjih 5 godina, jer nije na snagu stupilo zastarevanje slučaja, a ta naknada, prema proceni iznosi oko milion kuna (oko 133.000 evra).

Komentari (2)

SRAM VAS BILO

10.10.2017 19:00

KAKO TO DA DRUG TITO NIGDE NEMA NIŠTA NI U ZAGREBU NI U BEOGRADU? LOPOVI SU SVE POKUPILI I JOŠ DA NAPLATITE SINU!

keja

11.10.2017 08:28

Nije mu je otac sagradio nego narod, znači narodna je...