Somborac dobitnik nagrade "Katarina Preradović"

Marko Somborac dobitnik je nagrade Fondacija "Katarina Preradović" za ispunjavanje visokih profesionalnih i etičkih standarda, profesionalni integritet i doprinos razvoju društva.
Zahvalivši se na nagradi, Somborac je rekao da mu je Preradović bila jedan od prvih urednika u Blicu i da je iz razgovora i njenih saveta poprimio slična interesovanja u vezi sa ekonomijom.
 
On je ukazao i da novinari i mediji moraju da nastave da se bore za medijske slobode, i danas kad su u Beogradu srpski i turski predsednik koji su, kako je rekao, "poznati na temu slobode medija". "Moramo da se borimo, ne smemo da se predamo, da pokleknemo", rekao je Somborac.
 
Novinari Tanja Nikolić Đaković (NIN), Mijat Lakićević (Novi magazin) i Milenko Vasović (Danas) su podsetili na odnos Katarine Preradović prema poslu i to koliko se borila protiv raznih pritisaka tajkuna i političara.
 
"Bila je borac do poslednjeg časa, a njen posao je bio njen život isto kao deca i muž", rekla je Nikolić Đaković.
 
Na dodeli nagrade je naglašeno i da je veoma značajno što se to priznanje dodelje za novinarski integritet uz ocenu da je to ono što mnogima danas nedostaje. Izražena je i nada da dodela nagrade predstavlja korak ka uspravljanju novinarske profesije.
 
Nagrada se dodeljuje u znak sećanja na Katarinu Preradović (1972 -2015), hrabru, doslednu i plemenitu novinarku i urednicu Blica i nedeljnika NIN, na dan njegog rođendana 10. oktobra. Fondacija "Katarina Preradović" dodeljivanjem ove nagrade želi da promoviše vrednosti koje je Katarina zastupala i kojima nas je sve zadužila pišući beskompromisne tekstove o korupciji, pljački kroz privatizaciju, manipulisanje javnim finansijama, javnim i državnim preduzećima.
 
Ličnim primerom i nesebičnom žrtvom je pokazala da je to teško, očigledno opasno po život, ali i vredno svih žrtvi, dodaje se u saopštenju. Fondacija "Katarina Preradović" osnovana je pre godinu dana, a pored članova njene porodice među osnivačima su i Katarinine kolege i prijatelji, dugogodišnji urednici i novinari redakcija Blic, NIN, Nedeljnik, bivše TV B92, Danas, "Novosti", "Novi magazin", slobodni novinari, kao i članovi Saveta za borbu protiv korupcije.
  • Predragg

    10.10.2017 17:37
    Bravo Somborac. Ubijas olovkom primitivce i termite u pojam.Cestitke ostalim casnim i hrabrim Intelektuacima,ponosu i realnoj Eliti nase zemlje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.